KÉK FÉNY
Jogerős ítélet a kerékpárost gázoló ittas sofőr ügyében
A ​Nyíregyházi Járásbíróság 2020. november 25-én halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt B.S. elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 3 év 8 hónap börtönbüntetésre, 4 év járművezetéstől eltiltásra és 4 év közügyektől való eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint a 19 éves férfi 2020. május 23-án az esti órákban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd autóba ült és azzal Nyíregyháza lakott területén, a Korányi Frigyes út melletti szervízúton közlekedett kivilágítatlanul. Az autóban a jobb első ülésen utazott R.D.Z. másodrendű vádlott.

B.S. autójával 63-68 km/óra sebességgel közlekedett, amikor későn észlelte az előtte, vele azonos irányban az úttest szélén, kivilágítatlanul közlekedő biciklist, aki kezdett balra húzódni a felezővonal felé. A vádlottnak észlelnie kellett a kerékpárost, de ennek ellenére fékezés nélkül elütötte őt. Az ütközés után a férfi az autóval megállt, majd továbbindult anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a füves útpadkára zuhant sértettnek. Az ütközéstől a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban elhunyt.

A késedelem nélküli intenzív fékezéssel, 53-56 km/órás sebességgel közlekedve a vádlott elkerülhette volna a balesetet. A vádlott jogosítvánnyal nem rendelkezett.

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, amin a férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott e körben a tárgyalás jogáról. Elmondta, hogy megbánta tettét és elnézést kért a sértett családjától a történtek miatt.

Az ítélet jogerős, azt az ügyész, vádlott és védője is tudomásul vette.

Az autó utasával, másodrendű R.D.Z. vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt folytatódik az eljárás, mivel - a vádirat szerint -annak ellenére, hogy észlelte az ütközést, ő is elmulasztotta a tőle elvárható segítségnyújtást a sérült részére. Az ő vonatkozásában 2020. december 11-én tart előkészítő ülést a bíróság.