KÉK FÉNY
Jogerős ítélet 3 nap alatt
Hatvan nap elzárást kapott az a férfi, aki április 12-én éjjel Jármiban betörte egy családi ház ablakát azért, hogy különböző dolgokat lopjon el - írja közleményében dr. Szilágyi László.

Az ügyészségi sajtószóvivő az estről azt írja, hogy a Mátészalkai Járási Ügyészség vádirata szerint az alkalmi munkából élő, italozó életmódot folytató és egyébként büntetett előéletű vádlott az elmúlt pénteken a napszámként kapott munkabérének egy részét italra költötte, a maradékot pedig hazavitte az élettársának. A pénz miatt vita alakult ki köztük, mire a vádlott elhatározta, hogy betörésből fog pénzt szerezni, így engeszteli ki az élettársát. Kesztyűt, sapkát vett magához, majd éjjel a község egyik lakatlan családi házához ment, ahol betörte az ablakot, így jutott be az épületbe. Átkutatta a helyiségeket, de különösebb értéket nem talált. A szomszédok észlelték a betörést, és miközben folyamatosan figyelték a házat, értesítették a rendőrséget.

A kiérkező rendőrök felszólítására a vádlott nem válaszolt, sőt megpróbált elrejtőzni a lakásban, ugyanis az egyik ágyon a ruhaneműk közé feküdt. A rendőrök itt találták meg, majd őrizetbe vették. A hétvégét a vádlott a rendőrségi fogdán töltötte, majd 2019. április 15-én az ügyészség soron kívül bíróság elé állította. A bíróságon a vádlott nem tagadta a bűncselekmény elkövetését, tettét az itallal és a nehéz életkörülményeivel magyarázta. A bíróság 60 nap elzárásra ítélte a vádlottat a lopás kísérletéért, amit a vádlott tudomásul is vett, így várhatóan a húsvéti ünnepek után meg is kezdi büntetése letöltését.

Az elmúlt évben hatályba lépett új büntetőeljárási törvény a tettenért vádlottak esetében az elkövetéstől számított 15 napon belül, míg egyébként a gyanúsítotti kihallgatástól számított 30 napon belül teszi lehetővé, hogy az ügyészség gyorsított és egyszerűsített eljárásban emeljen vádat velük szemben. Ennek az eljárásnak a neve bíróság elé állítás.