KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Jobb az átlagnál: a szabolcsi médiumok helyzetét korrektori szemmel véleményezték
Az internet népe hajlamos rá, hogy nagyon szigorúan, már-már igazi kritikusként olvassa a cikkeket, így fontos, hogy ennek az igényes közösségnek az elvárásait maximálisan teljesítsék az újságírók.

A felgyorsult világban egyre kevesebb figyelem jut anyanyelvünk szabályszerű, helyes használatára szóban és írásban. A médiumoknak különösen nagy felelőssége van, hogy a rajtuk keresztül közvetített tartalomban megfelelően alkalmazzák a helyesírás szabályait, legyen az nyomtatott, online sajtó, televízió vagy rádió. Egy-egy elütés még nem tragédia, de egy nagyobb vétségnél már veszélybe kerülhet a lap komolysága, hitelessége. Hiszen ha még az ott dolgozók sem tudják alkalmazni az általánosan elfogadott szabályrendszert, akiknek ez a szakmája, akkor az olvasóban felmerülhet, hogy milyen szakemberek írhatják, szerkeszthetik az adott médiumot, megfelelő-e a szaktudásuk.

A múlt hétvégén megrendezett II. Kárpát-medencei korrektorverseny kapcsán a szabolcsi médiumok helyzetéről kérdeztük az egyik zsűritagot, aki az online és nyomtatott sajtótermékek vizsgálata után megosztotta a véleményét. Szerinte valamivel jobb az átlagnál a szabolcsi médiumok helyesírása, nyelvhelyessége: "Az internetes médiumoknál jóval több az elütés, de ezek többsége nem helyesírási hibából, hanem figyelmetlenségből fakad" - mondta a szakértő.

Az internet népe hajlamos rá, hogy nagyon szigorúan, már-már igazi kritikusként olvassa a cikkeket, így fontos, hogy ennek az igényes közösségnek az elvárásait maximálisan teljesítsék az újságírók. Igaz, hogy olvasószerkesztő nincs már minden online médiumnál, de az elkészült írásokat minden esetben többször ellenőrzik szinte mindenhol, hogy ne lehessen belekötni a cikkek, riportok helyesírásába - és így a lap minőségébe és hitelességébe vetett bizalom se vesszen el.