AKTUÁLIS
#Napkor
#megemlékezés
#műsor
#előadás
Jó magyarnak lenni! '56-os megemlékezés Napkoron - fotók, videó
Ebben az évben is, több száz megemlékező fogadta el Napkor Nagyközség Önkormányzatának, a Napkori Jósika Miklós Általános Iskolának, és a Görög Katolikus Egyháznak az invitálását az október 23-i forradalom kezdetének - 62. évfordulójának, - tiszteletére rendezett megemlékezésre, melynek keretében átadták a Napkor Szolgálatáért díjakat, valamint a Napkor Nagyközség Kiváló Pedagógusa elismeréseket, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Pedagógus Szolgálat Emlékérmet is.

A megemlékezésen, az egyházi méltóságokon kívül, jelen volt dr. Spinyhért Zsolt, Napkor Nagyközség polgármestere, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének, mátészalkai szervezetének képviselői, önkormányzati képviselők, valamint Toldi András, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

Ákli János, Napkor Nagyközség alpolgármestere beszédében elmondta, hogy Magyarországon 1990-től lehet szabadon, a megbékélés jegyében ünnepelni az '56-os forradalmat. Az alpolgármester emlékeztette a jelenlévőket a napkori ötvenhatosokra és arra, hogy méltó emlékhelyet emeltek az '56-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségével (MSZV) közösen, Vitéz Bocskay T. József tiszteletére, aki Napkor szülötte. Vitéz Bocskay, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik vezetője, az MSZV alapító elnöke, az amerikai emigráció kiemelkedő személyisége volt - mondta Ákli, majd kiemelte, "mi magyar hazafiak, napkoriak valamennyien 1956 örökösei vagyunk. A kivívott szabadság a legfontosabb nemzeti értékünk." A szabadság azt jelenti: mi magunk döntünk magunkról - vélekedett. Nem engedjük, hogy más nemzetek döntsenek helyettünk és érdekeik befolyásoljanak bennünket - így fogalmazott.


Az ünnepi megemlékezés részeként, ismét kimagasló színvonalú műsorral készültek a Napkori Jósika Miklós Általános Iskola hetedikes és végzős növendékei. Az előadást, a helyi iskola énekkara tette felemelővé. A műsor, az '56-os forradalom legemlékezetesebb és egyben leggyászosabb mozzanatait elevenítette fel, így engedve betekintést a történelmi eseménybe. Az előadást emberközelivé, a forradalmat kézzelfoghatóvá tette a hazafiasságról szóló énekbetétek. Az előadás, a magyarságra úgy emlékezett, mint büszke és nem hátráló nemzetre. "Jó magyarnak lenni."

A műsort követően átadták a település legrangosabb elismeréseit, amelyeket dr. Spinyhért Zsolt polgármester, valamint Tömpéné Orosz Anita jegyző adott át. 2018-ban, Napkor Nagyközség Önkormányzata, Napkor Nagyközségért Díjat adományozott Kéninger Andrásné Vécsei Ilonának.

A település képviselő-testülete, Napkor Szolgálatáért díjat adományozott Bor Attilának, Müller Mihályné Dudás Annának, Répási Attiláné Stankóczi Ilonának, Szilágyi Györgyné Spinhér Ilonának, és Napkor Nagyközség Kiváló Pedagógusa kitüntető díjat adományozott Cserépné Veres Editnek, valamint Vislóczki Ágnesnek.

Cserépné Veres Edit, aki 1983-óta dolgozott a napkori óvodában, - munkája mellett, - 27 éven keresztül gyermekvédelmi feladatokat is ellátott, az Emberi Erőforrás Minisztérium által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmet is átvehette.

Régi adósságot pótolt a település

Az Ünnepi megemlékezés végén, a római templom előtti emlékműnél leleplezték az I. világháborús emléktáblát. Dr. Spinyhért Zsolt úgy fogalmazott: "nagy hiányosságot tudunk most pótolni, hisz a Gulág emléktábla avatása után, most az I. világháborúban érintett 48 napkori lakosnak is méltó emléket állítunk."

Az emléktáblát, Hefling Zoltán javaslatára, Mészáros Ferenc nyugalmazott katonatiszt anyagi támogatásával, Erdei László vállalkozó készítette el. A leleplezést Gutyán Lászlóné, Isten áldja meg a magyart című éneke kísérte. Ezt követően került sor a kegyelet virágainak elhelyezésre az emlékműnél, majd a Napkor kegyeli parkjában felállított hősök emlékhelynél.

Hallgassa, és nézze meg a napkori iskolások felemelő énekét: