AKTUÁLIS
Jelentős változások megyénk vonatközlekedésében
Jelentős változások léptek életbe megyénk vasúti közlekedésben. Van olyan szakasz, ahol naponta csak egy vonatpár közlekedik. A változás megyénkben összesen 6 szakaszt érint. A MÁV indoklása szerint ezeken a vonalakon jelentősen visszaesett a forgalom a járvány miatt. A vasúttársáság a változtatást a járvány lecsengést követően, június 6-tól léptette életbe.

Indoklása szerint a közösségi közlekedési hálózaton a járványhelyzet jelentősen visszavetette az utasforgalmat, ezért 2020. június 6-tól több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lép életbe, a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. A változások a vonaton utazók nagyjából 4 százalékát érintik.

Június 6-tól naponta egy vonatpár közlekedik, a többi járat helyett pótlóbuszok járnak a Fehérgyarmat - Zajta vonalon.

Naponta egy vonatpár közlekedik szombattól, a többi járat helyett a vasúttal párhuzamos útvonalon közlekedő helyközi buszjáratokkal utazhatnak Nyíregyháza-Nyírbátor, valamint Mátészalka - Csenger között is.

Naponta két vonatpár indul a Mátészalka - Záhony, Nyíregyháza - Vásárosnamény vonalakon, a többi járat helyett ott is pótlóbuszok járnak.

Az utasok kiszolgálását az autóbuszok a korábbival megegyező vagy jobb színvonalon biztosítják - ígéri a MÁV. Az előírt védőtávolság a buszokon is betartható, hiszen az érintett viszonylatokon közlekedő vonatok átlagos utasforgalma nem éri el a 10 főt, 11 vonal esetében pedig legfeljebb 2 fő.

A megyénket érintő változásokkal egyes szakaszokon jelentősen növekszik a menetidő. Így például a Vásárosnamény és Nyíregyháza közötti vonalon 22 perccel hosszabb úttal kell számolnia annak, aki a vonatpótló busszal utazik. Másik fontos változás, hogy a vonatpótló autóbuszokon nincs lehetőség a kerékpárok szállítására és csoportos foglalásra sem. Ez elsősorban az iskolákat érintheti hátrányosan, hisz egy-egy kirándulást sok esetben vonattal tudnak lebonyolítani a tanárok.

- FrissMédia -