KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
J vagy ly?
A közösségi médiában a hozzászólásokat nézegetve úgy tűnik, az egyik legnagyobb kihívást a helyesírásban a j és az ly használata jelenti. Hiszen kiejtésben nincs különbség a két betű között, írásban viszont annál inkább. Nagyon nem csinos, ha valaki keveri a kettőt. Rémálmainkban időnként felbukkan a tollbamondás a rettegett j és ly-s szavakkal.

Ma már a telefonokon és számítógépeken különböző helyesírás-ellenőrző programok vannak, ezek megkönnyítik az írást, automatikusan kijavítják vagy aláhúzzák a hibásan leírt szavakat. De azért néha előfordul, hogy tévednek, és kénytelenek vagyunk a meglévő nyelvtani ismeretekre kell hagyatkozni.

A helyesírási és nyelvtani hibák súlyosan alááshatják bárki hitelességét, különösen akkor, ha mondjuk új állásra pályázik. Sokkal hitelesebbnek és megbízhatóbbnak tűnik az, akinek helyesírása nem hemzseg a stilisztikai vagy helyesírási hibáktól. Készen áll arra, hogy tesztelje: Ön hibátlanul veszi-e a nagy j-ly akadályt? Melyik forma a helyes az alábbi esetekben? Még a jelentésüket is láthatják a kérdésbe ágyazva!




A nyelvészeti cikksorozatunk a Magyar Nyelvőr Alapítvány közreműködésével készült.