AKTUÁLIS
#IKSZ
#Kisvárda
#Dudás István
#Dr. Seszták Miklós
Itthon, fiatalon, szülőföldön - Kisvárdán
A LeszFeszttel egy időben tartja az idén is négynapos nyári akadémiáját Kisvárdán a Kereszténydemokrata Ifjúsági Szövetség. A délelőtti megnyitón dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár, Leleszi Tibor polgármester, Nacsa Lőrinc országos elnök, Dudás István, az IKSZ alelnöke, a rendezvény egyik megálmodója és két határon túli ifjúsági vezető köszöntötte a résztvevőket: Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke és Varga Tibor a felvidéki Via Nova elnökhelyettese.

Nagy öröm, hogy már harmadik alkalommal szervezzük meg az IKSZ nyári rendezvényét Kisvárdán, két éve már Itthon, fiatalon, szülőföldön akadémia néven - mondta megnyitójában Kiss András, az IKSZ megyei elnöke, aki köszönetét tolmácsolva adta át a szót Leleszi Tibornak. A polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy Kisvárda nagyon fiatal város, 7 ezer diákja van óvodától a középiskoláig - és a cél az, hogy ők itt is maradjanak a városban. Fontos a jó szakmai utánpótlás, legyenek kinevelt utódaink - mondta Leleszi. Van már négy szakon egyetemi képzés is, jelentős beruházások voltak Kisvárdán. Amellett, hogy munkahelyet teremtenek, szeretnének lakásokat is adni és rendszeres kulturális élettel teszik vonzóvá a várost, a színházi fesztiváltól kezdve a LeszFesztig - mondta el a polgármester, aki szerint csak akkor van előrelépés, ha mindenki maximálisan teszi a dolgát - ehhez kívánt jó munkát az akadémia résztvevőinek is. "Mindig szoktuk mondani, most főként, hogy NB 1-esek lettünk: Hajrá Kisvárda!" - fejezte be köszöntőjét Leleszi Tibor.

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke köszönetet mondott a résztvevőknek a választási kampányért, a kemény munkáért, a történelmi győzelemért. Mint fogalmazott, mindenki kidolgozta magát, most a pihenésre, a feltöltődésre is gondolni kell, ezért érdekes személyiségeket hívtak vendégnek, hogy ne csak politikáról essék szó - például Risztov Éva olimpiai és világbajnok úszót.

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár maga is szatmári lány. Szerinte azért is fontos ez a kisvárdai rendezvény, mert úgy érezheti a fővárosból mindenki, hogy itt kell lennie, el kell jönnie. Hogy a távolság Budapesttől ne legyen érzékelhető, ne legyen valós. A helyettes államtitkár sorolta azokat az előrelépéseket, amelyek tavaly óta történtek a fiatalok terén: ilyen a nyelvvizsgadíj, a KRESZ vizsgadíj és tanfolyamdíj visszatérítése. De nagy vívmánynak nevezte a diákhitel1 felemelését vagy a diákhitel2 kamatának eltörlését is. Ugyanakkor - emelte ki - az egzisztenciális környezeten kívül más kérdésekre is választ kell adni és egy szabadegyetem erre a leginkább képes. Így például a virtuális helyett a valós közösségeknek kell teret adni, olyanoknak, mint az IKSZ is - ahol közös nevező, közös értékek kapcsolnak össze fiatalokat.

Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke arról szólt, hogy komoly segítséget kap a szervezet a magyar kormánytól. Erdélyben most projektet indítottak, a szórványban élő vegyes családok gyermekeit iskola után foglalkoztatják magyar nyelven. Így a gyerekek több esélyt kapnak arra, hogy hosszú távon a magyar identitásukat megőrizzék. Egyben azt javasolta, hogy az EP választások előtt a résztvevők dolgozzák ki, hogyan szólíthatnák meg a fiatalokat, hogyan csökkenthetnék az elvándorlást.

Kaposkelecsényről jött Varga Tibor, a Via Nova elnökhelyettese. Mint mondta, szinte a szomszédból, a történelmi Ung vármegyéből és nekik Kisvárda mindig is közelebb állt a szívükhöz, mint például Dunaszerdahely vagy Komárom. Hisz nem egészen 50 kilométerre van és régen, amikor a határok még nem úgy voltak, mint most, Ungvár, Beregszász, Kisvárda természetes központja volt ezeknek a régióknak. Az ő nagyszülei például Kisvárdára jártak vásárolni. Most azon dolgoznak, hogy ezeket a határok által háromfelé vágott kapcsolatokat újraépítsék. Nagy örömmel látják, hogy itt milyen jól állnak a dolgok, milyen szépen fejlődik Kisvárda - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy ifjúsági szövetségük ernyőszervezetként kívánja összefogni a felvidéki fiatalokat, a szülőföldön megtartani, bevonni a helyi politikába őket, a magyar identitásukat megőrizni.

Dudás István, az IKSZ országos alelnöke, kisvárdai önkormányzati képviselő dr. Seszták Miklós kormánybiztos, Kisvárda és térsége országgyűlési képviselőjének üdvözletét is tolmácsolta az IKSZ akadémia résztvevőinek. Mint mondta, dr. Seszták Miklós eddig mindig itt volt a rendezvényen, ám most hivatalos külföldi elfoglaltsága ezt nem teszi lehetővé - viszont ő is jó munkát kíván a Kereszténydemokrata Ifjúsági Szövetség képviselőinek Kisvárdán.

- FrissMédia -

Fotó: Szabó Sándor