NAGYVILÁG
Belföld
Itt a vége? Korlátoznák, hogy a diákok telefont használjanak a suliban
​Valójában már most is van lehetőség az oktatási intézmények vezetőinek, hogy a tanulók mobilhasználatát korlátozzák. Ezt eddig az adott intézmény házirendbjében szabályozták. Azonban egy új, ma benyújtott javaslat a törvény erejével kívánja szabályozni a kérdést.

A múlt év őszétől például az Egyesült Királyságban tilos telefonozni, beleértve a szüneteket is. Itthon jelenleg nincs érvényben hasonló, országos szintű intézkedés, de vármegyénkben is vannak olyan iskolák, ahol például a tanóra elején egy kosárba kell belehelyezni a lenémított mobilokat, melyet negyvenöt perc elteltével, vagy a nap végén kaphatnak vissza a tanulók.

2023-ban még cáfolták, hogy hazánkban hasonló tiltáson gondolkodnának a szakpolitikusok, azonban a ma benyújtott törvényjavaslat szerint egységes szabályozást hozna létre a kormány az iskolák területére be nem vihető és bevihető, azonban használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozóan. A tervezet szerint a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a diák csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.

Az indoklás külön kitér a mobiltelefonra, a jogalkotó pontosan így fogalmaz ezzel kapcsolatban: "az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet."


Elismerik azonban, hogy „vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.”

A telefonhasználatot eddig engedékenyen kezelő Finnországban most az Egyesült Királyságban ősztől életbe lépőhöz hasonló szigorítást terveznek, Hollandiában pedig január 1-től fog életbe lépni a tiltás. Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában már korábban betiltották az iskolai telefonhasználatot. Ugyanakkor Németországban nincs egységes tiltás, az iskolák maguk alakíthatják ki szabályaikat.