KULTÚRA
Itt a jégkorszak - fotók
Nyíregyházára érkezett a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása, amely mától március 31-ig látogatható, előzetes regisztrációt követően a Jósa András Múzeumban.

A mai, ünnepélyes megnyitón a múzeum igazgatója, dr. Rémiás Tibor történész elmondta, hogy a tavaly 150 éves fennállását ünneplő múzeumban 60 ezernél is több látogató fordult meg. 2018-ban 17 kiállítás kapuit nyitották ki, köztük olyan jelentős időszaki kiállítás részesei lehettek az idelátogatók, mint Seuso-kincsek bemutatása vagy a Munkácsy 50 tárlat. Az elmúlt évben hét önálló kiadványt gondozott a múzeum - sorolta az eredményeket a múzeum igazgatója. A 2019-es év első kiállítása rendhagyó, hiszen ilyen tárlat még nem volt a Jósa András Múzeumban.


A Jégkorszak közel 10 éve vándorol idehaza és külföldön. Öt nagyobb tematikai egységre tagolódik. Az első magyarázza a jégkorszak fogalmát, kialakulásának okait. A második egység a legutóbbi jégkorszak környezetre gyakorolt hatását tárja a nagyközönség elé. A harmadik részben interaktív módon, animáció segítségével a látogató maga összegezheti a környezeti változásokról eddig szerzett ismereteit. A negyedikben sorra vehetők a szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiái, míg az ötödik egységben az utolsó 150.000 év történéseit, illetve a következő 100 év klímaváltozására vonatkozó előrejelzéseket ismerhetjük meg.

A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállításának nyíregyházi bemutatásával kettős célja van a múzeumnak: a korszakkal kapcsolatos ismeretek élményalapú terjesztése, illetve a Jósa András Múzeum gyűjteményében fellelhető paleozoológiai leletek első bemutatása - jegyzi meg a történész igazgató.

A kiállítást Prof. dr. Fűköh-Levente egyetemi magántanár, biológus, paleontológus ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A Jósa András Múzeum természettudományi gyűjteményében - ha nem is nagy számban - találhatók paleozoológiai (őslénytani) leletek. E maradványokról a leltárkönyvi leírásokon kívül kevés információ áll rendelkezésre. Viszont bizonyos, hogy a múzeum paleontológiai gyűjteménye megyénk területéről származik. A most kiállított leletek jórészt a jégkorszaki fauna olyan állatainak maradványait mutatják be, melyek mára már kihaltak, de egykor vadásztak rájuk az emberek, megjelenítették őket barlangi festményeiken (gyapjas mamut, ősbölény).

A kiállításon a többi közt megtekinthető egy jávorszarvas agancsa. Ez az állat az utolsó jégkorszak végén bekövetkezett változásokhoz sikeresen alkalmazkodott, így a ma emberének is kortársa. Ezeket a leleteket eddig még nem - vagy csak részben - mutatták be a nagyközönségnek.

A kiállítás kísérő rendezvényei közül érdemes megemlíteni a fiataloknak, diákoknak szervezett múzeumpedagógiai foglakozásokat, illetve a családi hétvégéket. A téma iránt érdeklődőknek a kiállítás ideje alatt három alkalommal a téma szakértői tartanak majd előadásokat

A tárlat látogatása regisztrációhoz kötött, a 06 20 939 40 40-es telefonszámon lehet jelentkezni.


- FrissMédia -