KÉK FÉNY
Ítéletet hirdettek az ásós-kaszás nyírbátori támadás ügyében
Összesen 12 évet kapott apa és a fia emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt.

Az ügynek összesen hat vádlottja volt: az első és a másodrendű vádlott a múltkori előkészítő ülésen a vádiratban foglaltakkal egyezően elismerte a bűnösségét, így az ügyész mértékes indítványával egyezően hozott ítéletet dr. Stál József bíró.

Apa és a fia fejenként hat évet kapott, leghamarabb a büntetésük kétharmadának letöltésekor engedhetők szabadon. A másodrendű vádlottnak le kell töltenie még 1 év 6 hónap börtönt is, mivel az újabb bűncselekményt a próbaideje alatt követte el. Az ítéletet a vádlottak és az ügyész tudomásul vették, míg a védők három nap gondolkodási időt kértek.

A vádirat szerint a vádlottak 2019. június 15-én az esti órákban ásóval, kaszával, vasvillával felfegyverkezve elmentek a sértett nyírbátori lakóházához, hogy korábbi sérelmeik miatt – akár a sértett családjának életét is kioltva – elégtételt vegyenek. A kulcsra zárt bejárati ajtót erőszakkal benyomták, majd a családfőt a náluk lévő eszközökkel bántalmazták. Közben azt kiabálták, hogy „megölünk, összevagdalunk és beteszünk a temetőbe”. Ezután a több sebből vérző sértettet a szobában magára hagyták, majd a másik szobához mentek, az ajtó üvegezett részét betörték és azon keresztül megsebesítették a családfő fiát is, aki belülről támasztotta az ajtót, hogy a vádlottak ne tudjanak bemenni.

A családfő életveszélyes sérüléseket szenvedett, később meghalt. Arról az orvosszakértő nem tudott egyértelműen nyilatkozni, hogy a bántalmazás következtében hunyt-e el egy évvel később.

A most elitélt vádlottak megbánták tettüket, azt mondták, "nem lett volna szabad megtörténnie", de vállalták érte a felelősséget. Egyébként az elsőrendű vádlottat büntetlen előéletű, dolgos, szorgos embernek írták le az utcában.

Fia az eset után néhány hónapig egyébként még a konfliktust kiváltó sértett család lányával élt. A tragikus eset oka az ő kapcsolatuk volt, mivel a sértett - aki később meghalt -, ellenezte a kapcsolatot.

A vita 2018 tavaszán, a ballagáskor fajult el teljesen, amikor is apa és fia számon szerette volna kérni a sértetten, hogy miért ellenzi a kapcsolatot. A sértett állítólag a most elitélt fiatalembert legalább egy alkalommal késsel meg is fenyegette. A sértett családját több homályos, egyes esetekben súlyos bűncselekmény terheli. Ezt igazolja az is, hogy a másik sértett az előkészítő ülésen sértetti tanúként nem tudott megjelenni, mivel letartóztatásban van.

A többi vádlott nem ismerte be a bűnösségét az előkészítő ülésen, így velük szemben áprilisban tárgyalással folytatja az eljárást a bíróság, részletes kihallgatásuk mellett.

- FrissMédia -