KÉK FÉNY
Iszonyú tragédia: meghalt egy 11 éves gyermek
Martin 11 éves, életvidám, tisztelettudó kissrác volt. Az élete azonban semmivé vált. Meghalt. November 9-én lett volna a 12. születésnapja. Története álljon itt rekviemként.

Martint édesanyja vitte múlt péntek este kórházba, mivel állapota nem javult. Lázas, étvágytalan kedvetlen volt. A dombrádi háziorvos jobbnak látta, ha szakember, megfelelő eszközökkel, ha kell, laborvizsgálattal deríti ki, miért nem javul Marin állapota.

A megtört édesanya elmondása szerint a kisvárdai kórházban 5 perc alatt letudták a vizsgálatot. Diagnózis: felső légúti fertőzés. Covid-gyors teszt negatív. A beteg láztalan. Így rögzítették az ambuláns lapon , miközben a gyermek testhőmérséklete a vizsgálat idején is 37,7 fokos volt. Menjen haza anyuka, van elég tartalék a gyereknek, nem gond, ha kevesebbet eszik - szólt az orvosi instrukció.

Martin és édesanyja hazamentek. Este a kislegény kedvencét, spagettit főzött neki az édesanyja. Evett, de keveset. Reggel, miután édesapjától elköszönt Martin, anyukája reggelit készített neki a konyhában; mire visszament, Martin már ájult volt. A mentők újraélesztették közel 40 perces küzdelem árán, majd mentőhelikopterrel a nyíregyházi kórházba szállították, ahol egy hete, szombat reggel meghalt.

A család elmondása szerint az előzetes boncolási eredmény szívizomgyulladás miatti halált állapított meg. Ezt okozhatja vírus, baktériumok, toxinok is. Jellemző tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, szívritmuszavar. Következményeként a szív nem megfelelő működése révén további, maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

A család elmondta, hogy az orvosnak jelezték, hogy Martin fájlalja a melkasát, láza is volt, azonban az őt vizsgáló orvos nem tartotta indokoltnak a nyugalmi EKG, illetve a laborvizsgálatot. Martint hazaküldte: fogynia kéne a gyereknek.

Martin korához képest nagy legény volt, magas, jó húsban lévő srác, aki imádta a testvérét. Az iskolába napi szinten 2-3 kilométert gyalogolt, vagy épp kedvenc rollerével közlekedett. Vágya, hogy szülinapjára új kerékpárja legyen.

Szülei szegényesen, de rendezett körülmények között élnek. Martin titkos vágya volt egy külön szoba, amit ő rendezhet majd be.

A kórház vizsgálatot indított az ügyben. Úgy tudjuk, az eljárásrend nem tette lehetővé, hogy a betegnél egyéb vizsgálatot is elvégezzenek, mivel tipikus megfázásos tünetekkel küldte tovább a háziorvos a gyermeket.

Frissítés:

Információink szerint a vizsgálat nem tárt fel a kórház részéről szakmai hibát. Hétfőn várhatóak a kórház részéről azok a részletek, amelyek megfelelő módon alátámasztják, hogy az ellátás során nem történt mulasztás.