AKTUÁLIS
Isten éltessen, Magyarország! - Augusztus 20-i programok Budapesten és Kisvárdán
Isten éltessen, Magyarország! szlogennel tartják meg a hagyományokhoz híven három napos rendezvénysorozatot az államalapítás ünnepén - mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán elmondta, azt a több mint ezer éve Európa szívében meglévő államot ünneplik, amely nem csak a saját identitását, kultúráját, de Európa kultúráját, határait és identitását is védi.

A programokkal kapcsolatban az államtitkár közölte, a rendezvények már vasárnap elkezdődnek. A Várkert Bazárnál a Magyar Ízek utcája a Kárpát-medence gasztrokultúrájával várja a látogatókat, napközben családi programokkal is készülnek, esténként pedig koncertek lesznek.

Augusztus 20-án, a katonai és állami hagyományoknak megfelelően, reggel zászlófelvonással és 130 katona tisztté avatásával kezdődik a nap, ezen beszédet mond Áder János köztársasági elnök mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. Ezt a Magyar Honvédség légi- és vízi bemutatója követi, amelyen a haderő új beszerzésű eszközei is bemutatkoznak - ismertette az államtitkár.

Napközben a rakparton folytatódnak a rendezvények, a tűzijáték este 9 órakor kezdődik. Ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán jelezte: a fellövési helyszíneket a tavalyihoz képest délebbre helyezték.

Kisvárdán az alábbi programok lesznek augusztus 20-án, kedden:

9.30 órától a sétálóutcán (Szent László utca) LÁTVÁNYOS TOBORZÓ MENETPARÁDÉ a MISTRAL és NYÍRZEM Mazsorett- csoportok, a Demecseri Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorett-csoportjai és a határon túli folklórcsoportok részvételével.

10 órától a Művészetek Háza melletti parkban (Flórián tér): NEMZETKÖZI NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL: Fellépnek: Mikolai Gyöngyösbokréta néptánccsoport (Románia) Nyírség Tirpák Népzenei Együttes(Nyíregyháza) Rétközi Hagyományőrző „Pendelyes” Néptáncegyüttes (Demecser) Rusnaky Gurt Népzenei együttes (Munkács).(A Van Esély Közhasznú Egyesülettel közös program.)

12 órától: TEREMTÉSMESE - Écsi Gyöngyi bábos mese-előadása

13 órától: A VOGUE Modellügynökség divatbemutatója

13.45 órától: Bűvész-show

10-től 14 óráig: GYEREKPARK: szórakoztató játékok kicsiknek és kicsit nagyobbaknak: ugrálóvár, csúszda, trambulin, lovaglás pónin, csillámtetoválás, lufihajtogató bohóc. 14 órától: „Apró lábak táncháza”: vezeti: Szalkayné Szénégető Krisztina. Szabadtéri Lakoma: sült kolbász, hurka, virsli, hot-dog, töltött káposzta.

18 órától a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színháztermében: Ünnepi műsor - ünnepi beszéd, kenyérszentelés, áldás a történelmi egyházak részvételével; a városi kitüntetések átadása. CSALÁDI EREKLYE zenés műsor a Buzogány Béla Színháza művészeinek előadásában

A programokon való részvétel díjtalan!

A rendezvény fővédnöke: Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő A rendezvény védnöke: Leleszi Tibor polgármester

- MTI / FrissMédia -