AKTUÁLIS
Ismét pályázhatnak a szabolcsi civilek
Szalay-Bobrovniczky Vince civil ügyekért felelős helyettes államtitkár volt a vendége a vásárosnaményi civil fórumnak. A tájékoztatón Vásárosnamény és térsége polgármesterei, civil szervezeteik képviselői voltak jelen.

A résztvevőket Vásárosnamény polgármester, Filep Sándor köszöntötte. A városvezető rámutatott, hogy a civilek tevékenysége mennyire fontos egy-egy település életében.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 10 milliárd forintot meghaladó forrásaira október harmadikán nyílnak meg a pályázati felületek a Bethlen Gábor Alapkezelőnél - mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince a pályázati lehetőségeket ismertető előadássorozat második megyei állomásán.

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy tavaly 10,8 milliárd forintot osztottak szét. A beadott 12 914 pályázatból 9800 kapott támogatást, 3000-nél több pályázónak pedig 150 ezer forint kompenzációt utaltak át a pályázatkészítés költségeinek megtérítésére.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ – Hierotheosz Egyesület operatív igazgatója, Kiss András a megyei adatokról szólva elmondta, hogy az egyik legjobban teljesítő megye 804 pályázata 614 millió forint támogatásban részesült. A 122 falusi civil alap pályázat 445 millió, míg a városi civil alapból 68 pályázó 247 millió forintot nyert el. A megyei szervezetek összesen 991 pályázata egymilliárd háromszázmillió forint támogatásban részesült. Ez az eredmény országos viszonylatban is kimagasló, azt mutatja, hogy megyénkben igencsak aktív a civil élet.

Az utóbbi két támogatási formáról Szalay-Bobrovniczky Vince azt mondta, lobbiznak a lehetőség megmaradásáért, és remélik, hogy a korábban egyenként ötmilliárd forintos keret "nem esik a válság áldozatául".

A NEA pályázatain nincs kiemelt szektor, minden olyan civil kezdeményezés támogatható, melyre van közösségi igény, illetve megtartja és összetartja a közösségeket - tette hozzá a helyettes államtitkár.

- FrissMédia -