KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#afrikai sertéspestis
#Újberek
#Románia
Ismét megjelent az afrikai sertéspestis a magyar határ közelében
A magyar határtól mindössze 4 km távolságra afrikai sertéspestis megbetegedést diagnosztizáltak a romániai Újbereken. Az új kitörés miatt létrehozott megfigyelési zóna több magyarországi települést is érint.

Március 12-én a román állategészségügyi hatóság Újberek (Bercu Nou; Szatmár megye) településen egy háztáji állományban afrikai sertéspestis betegséget diagnosztizált. A jogszabályokban előírt intézkedéseket haladéktalanul megtették, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Az érintett gazdaság a magyar-román határtól 4 km-re található. A 2018 januárjában, Mikola településen megállapított afrikai sertéspestis kitörés miatt elrendelt 3 km-es védőkörzet, valamint 10 km-es megfigyelési körzet területe ezzel módosult, ezáltal a megfigyelési körzet Magyarország területére átnyúló része is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya vonatkozó határozatában kibővítette az állategészségügyi megfigyelési körzetet. A határozat alapján az alábbi települések kerültek korlátozás alá: Garbolc, Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek, Zajta, Rozsály és Tisztaberek teljes közigazgatási területe, illetve Kispalád település külterületének egy része.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. Fontos kiemelni, hogy a sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis.

Március 8-án megjelent az Országos Főállatorvos, az afrikai sertéspestis elleni védekezést és a korai felderítést célzó intézkedésekről szóló 1/2018. számú határozata. A határozat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területét az afrikai sertéspestis behurcolásával kapcsolatos kockázat alapján a magas kockázatú területek közé sorolja.