NAGYVILÁG
Belföld
Ismét Lipők Sándor a kisvárosok szövetségének elnöke
December 5-én Visegrádon tisztújító közgyűlést tartott a Kisvárosok Szövetsége. A közgyűlés titkos szavazással, száz százalékos támogatottsággal újabb öt évre szavazott bizalmat Lipők Sándornak, Kemecse város polgármesterének.

A szövetség 1990. november 22-én alakult meg Jászberényben a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége néven, majd 2018. március 22-i Közgyűlésen Kisvárosok Szövetségére változtatták nevüket. A közgyűlés szintén titkos szavazással döntött a három alelnök személyéről is, Michl József Tata, Nagy Sándor Kistelek, valamint dr. Sütő László Marcali polgármestere személyében. Ők segíti alelnökként az elkövetkezendő öt évben elnök munkáját.

Ezt követően sor került az ellenőrző bizottság tagjainak megválasztására is, a feladatot, Dávid Zoltán Orosháza, Zsombok Lajos Lengyeltóti, Kiss Attila Hajdúböszörmény polgármestere látják el az elkövetkezendő öt esztendőben.

A szövetség célja, hogy a politikai-érdekvédelmi tevékenység mellett jogi szolgáltatásokat is nyújtson az önkormányzatoknak.

Az elmúlt 20 évben részt vettek minden jelentősebb, az önkormányzatok életét érintő törvénytervezet előkészítésében. Ebbe igyekeznek bevonni a tag-önkormányzatok szakembereit is, és folyamatosan részesei az éves költségvetési törvények előkészítéseinek is. Több beadványt nyújtottak be a városi sajátos érdekek miatt az Alkotmánybírósághoz, melyek sikeresek voltak. Ilyen volt például a lakások kényszer-értékesítése, gázprivatizáció után járó önkormányzati részesedés, állami vállalatok által használt belterületi földek utáni részesedés.

A szövetség jelentős kapcsolatot alakított ki más országos hatáskörű szervezetekkel is. A Megyei Jogú Városok Szövetségével szorosabb kapcsolatban állnak, amellyel 1993-ban együttműködési szerződést írtak alá. A Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége 2003. december 5-én létrehozták a Magyar Városok Szövetségét.

Komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik a szövetség, részt vesz több nemzetközi programban, az Európa Tanács Önkormányzati Konferenciája által képviselik a magyar önkormányzatokat.