KULTÚRA
Programok
Ismét időt állíthatnak a matolcsi toronyórán
Május 11-én, szombaton, a Matolcsi Református Egyházközségnél jeles eseményre készülnek: a templom toronyórájának felújítása apropóján kulturális délutánt szervez a presbitérium és a gyülekezet a helyi művelődési házban.

A toronyórának történelmi üzenete van a településen, mivel 1816-ban került a mostani helyére Deli Tamás gondnok szolgálata alatt. Tisza Béla, a gyülekezet jelenlegei gondnoka elmondta, hogy az óra még az 1950-es évek elején is működőképes volt, amit sok alkalommal vitéz Illyés Lajos javított, de sajnos végül már nem volt rá lehetőség.

Az idei évben reménység szerint sikerül felújítanunk a matolcsi templom tornyát, és eközben vetődött fel, hogy akkor miért ne próbálnánk meg a toronyórát is felújítani, ha már itt egykor ilyen is volt és működött? – közölte az egyházközség gondnoka - Egy toronyórát, egy templomot felújítani, megszépíteni nem csak a gyülekezetnek fontos. Nem pusztán magunkért csináljuk, hanem az itt élőknek, az utánunk jövőknek.


Egy templomhoz valamilyen módon minden helybelinek van kötődése. Vagy azért, mert benne keresztelték, vagy ott kötött házasságot, vagy annak a harangjai szóltak, amikor a szeretteit búcsúztatta. Ez nemzedékekre visszamenően így van. Igaz, hogy ez csak a hitünk földi vetülete, de ugyanúgy fontos. ki ne szeretné, hogy megőrizzük, és szép legyen az, amihez ennyi minden hozzáköti? Meg ugye, nem mellékes, hogy azt, amit ma megvalósítunk, példaként adjuk a gyermekeink elé. Mi erre voltunk képesek, ennyire fontos volt valami, ennyire hittünk valamiben, ti se legyetek kevesebbek nálunk – jegyezte meg Gergely Tamás, aki az egyházközség lelkipásztora.

-Széles Szabolcs-