KULTÚRA
Programok
#Hello Nyíregyháza
#programok
#esemény
Ismét Helló Nyíregyháza
Április végén 20-án pénteken (ma) ismét felpezsdül Nyíregyháza belvárosa. Idén is közel 10 helyszínen több színpaddal, Egyetem, Ifjúság, Honvédség, Tavasz utcákkal, Kölyök és Eszem-iszom térrel, valamint derűvel és jókedvvel üdvözöljük a tavaszt. Ezen a napon minden évben egy olyan, széleskörű közösségi összefogás eredményeként megvalósuló rendezvény hoz vidámságot és felpezsdülést a nyíregyháziak életébe, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes és izgalmas elfoglaltságot.

Az ifjúság napja

Az Ifjúsági Hét zárásaként ezen a napon is elsősorban az ifjúság lesz a középpontban. A szervezők számos programmal és koncerttel kedveskednek a fiatal korosztálynak. Délelőtt az óvodások töltik meg élettel a római katolikus társszékesegyház előtti teret. Délután nyíregyházi zenekarok, valamint énekesek és táncosok közös flashmobja is szórakoztatja a nagyközönséget.

Kölyök tér

Idén a Kossuth tér ad helyet a gyermekek kedvenc szórakozásának, a játékoknak, melyeket ezen a napon ingyenesen vehetnek igénybe kicsik és nagyok.

Civil Sziget – vidám kavalkád

A Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren egész nap civil szervezetek gondoskodnak a jó hangulatról színpadi produkciókkal, kirakodóvásárral és kultúrpiaccal. A részt vevő 70 szervezet bemutatja tevékenységét, az itt felállított standoknál egészségügyi szűrésen, kézműves foglalkozásokon, gasztrokóstolókon és interaktív programokon vehet részt az érdeklődő nagyközönség, mint a csörgőlabdázás, sakk, pingpong, vagy a MediBall bemutató.

Könyvsziget

Akik a megyei könyvtár felé sétálnak, azokat Könyvsziget várja szabadtéri könyvtárral. A gyerekeket kreatív fajátékok (csigafuttató, sárkányetető, horgászás, gólyaláb, lengőteke) és kézműves foglalkozások várják. A legnépszerűbb magazinok friss számait és a legújabb könyveket is olvashatják az érdeklődők a könyvtári olvasóban. Ezen a napon ingyenes lesz a beiratkozás a város minden könyvtárában. S ezzel még nincs vége a meglepetéseknek, hiszen ingyen elvihető könyvekkel ajándékozzák meg a Könyvsziget látogatóit, valamint ajándék beiratkozási kuponnal is kedveskednek, ami ingyenes beiratkozásra jogosítja tulajdonosát. Természetesen idén sem maradhat el a Csi-hu-hu vonatozás.

Pezsgés, látvány, interaktivitás

A Takarékpalota és a Korona Hotel előtti téren vásári forgatag – virág, zöldség-gyümölcs, lekvár, méz, sajt –, arcfestés és madárkiállítás vár mindenkit. A Bethlen Gábor utcát a honvédség technikai bemutatója (harcjármű, felderítőjármű, fegyverbemutató) szimulátor és toborzósátor teszi izgalmas helyszínné.

Az Egyetem utczában a Városalapítók szobránál a „Fizika mindenkié” interaktív eszközkiállításon és –bemutatón a kipróbálható eszközök is a fizika népszerűsítését szolgálják. Lesznek furfangos (akusztikus és elektronikus) hangszerek, ügyességi és logikai játékok, óriás szappanbuborékok is.


Hasznos időtöltés

Az Ifjúság utczában, ami a Dózsa György utcán várja majd a fiatalokat, 13 kitelepülő szervezet kínál hasznos időtöltést. A Köz-Pont Ifjúsági Egyesület, a Labor Café, a Nemzeti Ifjúsági Tanács munkatársai mellett sok érdekességgel készül a megyei ifjúsági önkormányzat, a Human-Net Alapítvány, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, de megtalálható lesz a Periféria Egyesület, a Közösségi FACE-ek, Mustárház, Drogambulancia, Talentum Alapítvány, Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Tér. Újdonságként lesz jelen a Nyíregyházi Extrém BMX Egyesület, akik 14.00 órától bemutatóval is szórakoztatják majd az érdeklődőket.


Nagyszínpadon a Bikini

Annyi biztos, hogy a szervezőknek és a számos közreműködő szervezetnek köszönhetően, aki április 20-án a belvárosban szeretné jól érezni magát, az 10 órától szó szerint lépten-nyomon talál valamilyen látnivalót. A nagyszínpadi programok pedig megkoronázzák a felhőtlen nyüzsgést, szórakozást. Délután az Ukulele Trió, a Diamond Zenekar, egy nagyon látványos flashmob, majd egy különleges Fizika-koncert után 18.30 órától érkezik a Bikini együttes, akik az egész napos rendezvényt egy fergeteges koncerttel zárják.

Fotó: FrissMédia/archívum