KÖZÉRDEKŰ
Pályázatok
Ingyen utazhatnak Amerikába a Kőrösi Csoma Sándor-programmal a kisvárdai diákok
​Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János a két programot a nemzetpolitika zászlóshajóinak nevezte. A cél, hogy segítsék a világ különböző pontjain, diaszpórában, illetve szórványban élő magyar közösségeket a kiküldött ösztöndíjasokkal – tette hozzá. Közölte: a két programban már több mint ezer ösztöndíjas teljesített szolgálatot Kanadától Új-Zélandig. Június 15-étől ismét megnyílik a jelentkezés mindkét programra: várják a nemzet iránt elkötelezett, 18. életévüket betöltött olyan magyar állampolgárok pályázatát, akik jártasak a közösségszervezésben, és úgy érzik, van olyan tudásuk, készségük, amit átadhatnak a diaszpórában, szórványban élő magyaroknak; lehet jelentkezni akár Magyarországról, akár a határon túlról.

Részletek és jelentkezés a https://www.korosiprogram.hu/palyazat és a https://www.petofiprogram.hu/palyazat „Hajrá, fiatalok és idősebbek egyaránt, várjuk a jelentkezőket!” – zárta nyilatkozatát Potápi Árpád János.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága azt közölte, hogy a 2024/2025. évi felhívás keretében a Kőrösi Csoma Sándor Program esetében az északi félteke országaiba lehet pályázatot benyújtani, a Petőfi Sándor Program keretében pedig a szomszédos országok szórványmagyar vidékeire utazhatnak ösztöndíjasok. A felhívásban kiemelték, hogy a programra jelentkezők négy feladatkör közül választhatnak a jelentkezés benyújtásakor: cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség), oktatói és nevelői munka, valamint közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátása.

A Kőrösi Csoma Sándor Program friss felhívásának célterületei: Amerikai Egyesült Államok, Európa (Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország), Izrael, Kanada és Törökország.

A Petőfi Sándor Program célterületei: Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia – tették hozzá. Az új programszakaszban a két program keretében 125 fő vehet részt – írták. A pályázatra június 15-től július 14. éjfélig lehet jelentkezni elektronikus úton – közölték, hozzátéve: a felhívás és a jelentkezés további részletei a https://www.petofiprogram.hu/palyazat és a https://www.korosiprogram.hu/palyazat oldalakon olvashatóak.