KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#jégkár
#védekezés
Indulhat a jégkár elleni védekezés
A határon túli területeken is kiépülhet a jégeső elleni védekezést szolgáló rendszer. Az agrárkamara szerint az egész Magyarországot lefedő hálózat a romániai Szatmár megyében is működni fog, emellett Ausztriával és Ukrajnával is tárgyalnak a jelentős termelési értéket megvédő rendszer kiterjesztéséről - írja a Magyar Idők.

Az egész Kárpát-medencét lefedheti a jövőben az itthon május elsején induló jégkármérséklő rendszer. Erre tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hívta fel a figyelmet a Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködési fórumának szekszárdi ülése előtt. Győrffy Balázs nagy előrelépésnek nevezte, hogy a rendszer a romániai Szatmár megyében is működni fog. Ennek előnyeit nemcsak a romániai magyar gazdák, hanem a határ közelében élő magyarországi termelők is ki fogják használni.

A talajgenerátor-rendszer működéséről elmondta: a terület széleit kevésbé védi, mint a központi részeket, és a légmozgástól függően előfordulhat, hogy a határon túl kell megkezdeni a védekezést azért, hogy a határon belül tudjanak megelőzni károkat. Ezért is fontos, hogy ne csak Magyarországon, hanem a környező területeken is lehetőség legyen a jégeső elleni védekezésre.

– Bízunk abban, hogy az Ausztriával, illetve Ukrajnával kezdett tárgyalások sikeresek lesznek, és akár az egész Kárpát-medencére ki tudjuk terjeszteni a jégkármérséklő rendszer működését – mondta az elnök.

Fotó: Vajda János/MTI