KULTÚRA
Programok
Indul a hacacáré Kisvárdán is
A kormány támogatásával 356 koncert- és rendezvénysorozat jut közel 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz. A Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével 2021. augusztus és október között 40 nagyvárosi, 216 kisvárosi koncert és 100 falunap valósulhat meg országszerte. A programsorozatból Kisvárda sem marad ki. Szombaton indul az őszi hacacáré két fellépő együttes közreműködésével.

Szombaton a sétálóutcában negyed héttől a Jetlag lép színpadra., őket követi 20:15-től Kállay Saunders.

A jetlag, kiejtése: dzsetleg; nincs elfogadott magyar neve, „gyors időzóna-átlépés”-nek lehet fordítani. Egyébként a banda 2016-ban alapította Molnár Tamás és Czoller Bence. A csapat már a bemutatkozó koncertjével is megtöltötte az Akvárium Klubot, meghívást kaptak a legnépszerűbb magyar fesztiválokra, elektropop dalaik pedig sorra váltak a rádiós playlistek gyakori szereplőivé.

Dalaikat kiemelt rotációban játssza a Petőfi Rádió épp úgy, mint a vidéki csatornák, így állandó résztvevői a toplisták élmezőnyének. 2019 januárjában 3 dallal szerepeltek a rádiós TOP 40-ben, ahol az Égen át című daluk már több mint 90 hete stabilan jelen van.


Kállay Saunders 1985-ben született New Yorkban, a modell Kállay Katalin manöken, és az ismert amerikai producer, soulénekes Fernando Saunders gyermekeként. Anyai ágról a történelmi Kállay család leszármazottja. 2010-ben hazatért Magyarországra meglátogatni a nagyanyját, és a TV2 által szervezett Megasztár 5 castingján való továbbjutása miatt itt is maradt. A versenyben egészen a negyedik helyet sikerült megszereznie.

A tehetségkutató után 2011 nyarán megjelent első kislemeze, amely a Csak veled címet viselte, majd 2012-ben részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatójában, A Dalban, ahol az I Love You című dalát adta elő, de nem sikerült bejutnia a műsor döntőjébe. Ez év nyarán Tonight címmel jelentette meg a harmadik kislemezét, melyet a híres malmői producerrel, Rebstarral készített. A 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőjébe is benevezett. Ezúttal a My Baby című szerzeményét adta elő, és az elődöntőből első helyen, a zsűri szavazatai által jutott tovább A Dal középdöntőjébe, majd onnan a döntőbe, ahol második helyezést ért el. Harmadik évben zsinórban, 2014-ben is bejutott A Dal második elődöntőjébe, Running című dalával. Az elődöntőből szintén a zsűri szavazatai által jutott tovább a verseny második középdöntőjébe, majd onnan a maximális 40 ponttal a döntőbe, ahol a zsűri és a közönség is első helyre szavazta, így megnyerte a nemzeti válogatót és ő képviselhette Magyarországot az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon, Dánia fővárosában, Koppenhágában. A döntőben ötödik lett, amely Magyarország második legjobb eredménye a verseny történetében, Bayer Friderika 1994-es negyedik helyezését követően, továbbá a kapott 143 pont a második legtöbb, amit valaha magyar induló kapott.

A zenei rendezvények kiemelt jelentőségűek, nagymértékben hozzájárulnak a turizmus fejlődéséhez. Mindemellett erősítik a kulturális életet és megismertetik az eseményeknek otthont adó településeket, bővítve ezáltal azok turisztikai kínálatát, miközben rengeteg embernek adnak munkát nemcsak a szűken vett turisztikai szektor számára, hanem a kapcsolódó vállalkozásoknak is.