KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#ksh
#gyümölcsös statisztika
#mezőgazdasági felmérés
#alma
#körte
#szilva
Indul a gyümölcsös ültetvények összeírása – Mintegy 15ezer gazdaságot mérnek fel
Gyümölcsösültetvény-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal 2018. február 14‑e és április 16-a között, melyről február 6-án tartották országos sajtótájékoztatójukat. Tóth Péter, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztályának statisztikai tanácsadója elmondta, hogy a felmérésben kilenc gyümölcsfajra kiterjedően mérik fel az ország árutermelő gyümölcsöseinek állapotát.

A teljes körű összeírás célja, hogy információval szolgáljon a hazai gyümölcsös ágazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsös területek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről.

Az adatfelvétel az alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva ültetvényeket érinti, amelyek együttes területe az ország gyümölcsös ültetvényterületének mintegy 95%-át teszi ki. E kilenc faj esetében a 2017-ben benyújtott támogatási igénylés alapján legalább 2500 m2 területnagyságot elérő gyümölcsösök mindegyikéről készül kérdőív. A felmérés az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki.

Az adatfelvétel két szakaszban történik: elektronikus adatgyűjtéssel indul, majd a második szakaszban összeírók keresik fel a gazdálkodókat. Azoknak a gazdálkodóknak, akik bekerültek a felmérésbe, 2018. február 14–28. között lehetőségük van a kérdőívek online kitöltésére az emezo.ksh.hu weboldalon. Az ehhez szükséges azonosítókat a KSH postai úton február 5-7. között és elektronikus úton e-mailben február 14-én is kiküldi. Mindazokat, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, összeírók keresik fel 2018. március 1. és április 16. között. A gazdálkodók jó, ha tudják, hogy az összeírást végzők azonosító kártyával rendelkeznek, amely a személyivel együtt érvényes!

A KSH elsősorban internetes kitöltésre kérik a termelőket, ezért ösztönzőleg a neten válaszolók nyereményjátékban is részt vehetnek, amelyen két naponta egy tabletet, naponta egy pendrive-ot sorsolnak ki az adatszolgáltatók között.

A kérdések két blokkra oszlanak, az első blokkban a gazdaság adatait kell megadnia a válaszadónak, a második blokk kérdései vonatkoznak az ültetvényre (telepítési adatok, fajtahasználat, állománysűrűség, stb.).

Kiemelt jelentőséggel bír, hogy Magyarország az Európai Parlament és a Tanács 1337/2011/EU rendeletének megfelelően végzi el az adatgyűjtést és teljesíti nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez a rendelet ugyanis kötelezi az alma, körte, őszibarack és kajszibarack összeírására a tagállamokat. Ehhez a hazai OSAP rendelet (288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet) alapján hozzávették a többi öt gyümölcsfajt, hogy teljes képet kapjunk.

„A KSH ezúton felkéri a gyümölcsös ültetvények összeírásában érintetteket a pontos adatszolgáltatásra, hiszen az ágazat jövője szempontjából a valóságot reálisan tükröző adatok megléte a gazdálkodást végzők számára éppen olyan fontos, mint a gyümölcsös szakma további résztvevői szempontjából. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve publikálja” – mondta el Tóth Péter.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. A nem együttműködő, vagy a válaszadást megtagadó termelőket előbb a területi koordinátor keresi fel, majd végső soron a helyi kormányhivatal szabálysértési eljárás indítására is jogosult.

Az adatok rövid összefoglaló közzététele már 2018 végén várható, ez összhangban áll az Európai Unió adatszolgáltatási határidejével. A végleges, részletes területi bontású adatsorok 2019. I. negyedévében jelennek meg.

További információk a gyümölcsös ültetvények összeírásáról a következő linken érhető el.

gazdahely.hu

-Frissmédia-