AKTUÁLIS
#pályázat
#támogatás
Indul a civilek kedvenc pályázata
Kevesebb mint 2 hónap múlva, 2020. október elején újra elindul a Civil szervezetek működési célú támogatása, szakmai programok támogatása, a NEA-2021, melynek segítségével a hazai egyesületek és alapítványok több millió forint vissza NEM térítendő támogatásra pályázhatnak.

Kemecsén előzetes regisztrációt követően a térség civil szervezetei, polgármesterei részvételével tartották meg a Civil információs napot. A megbeszélésen jelen volt a térség országgyűlési képviselője dr. Seszták Miklós kormánybiztos is. A házigazdaként Lipők Sándor, Kemecse város polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

A térség országgyűlési képviselője, Seszták Miklós köszönetét fejezte ki a térségben tevékenykedő civileknek. Szavaival élve, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2010 óta jelentős változáson ment keresztül, ilyen a civilek társadalmi szerepvállalása, amit jól tükröz a pályázati aktivitásuk, s az így elnyert források mértéke. Sok pályázati lehetőség áll rendelkezésre, amit ki kell használni a civileknek. Lehet, hogy az egyik nem nyer, de a másikban sikeresen pályázik a szervezet. Nem szabad feladni – „Ha nem pályáznak akkor biztos, hogy nem nyernek. Pályázni kell.” – nyomatékosította a képviselő.

Kiss András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója tájékoztatójában kitért a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021. évi pályázataira, valamint a 2019-hez képest bekövetkezett – jellemzően pozitív változásokra. Kitért az új elemként megjelenő Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat tapasztalataira, illetve a civil területet érintő aktualitásokra.

Az operatív igazgató a megyei 2019-es egyszerűsített támogatási pályázat adatokról szólva elmondta, hogy 145 darab pályázat érkezett be, amelyből 138 nyert támogatást. Ez az országosan benyújtott pályázatok csaknem 7 százalékát teszi ki. Az elnyert támogatási összeg 2019-ben mintegy 27 millió forint volt.

A Magyar Falu Program részeként remek lehetőséget kínál civil szervezeteknek az az új pályázat, ami 5 000 fős vagy az alatti településeken tevékenykedő civil szervezetek számára nyílt meg ez év júniusában. Az elnyerhető összeg 6 millió forint. Népszerűséget mi sem mutatja jobban, mint a beérkezett 5249 pályázat, közel 19 milliárd forint igényelt támogatási összege.

Megyénk civiljei ebben a pályázati rendszerben magasan a legaktívabbak országos viszonylatban, hisz’ a benyújtott érvényes pályázatok száma 421 darab volt, több mint másfél milliárd forint összegben.

A Magyar Falu Programban vissza nem térítendő támogatásként elnyerhető összeg maximuma 6 000 000 Ft (helyi civil szervezeteknek: egyesületeknek, alapítványoknak).

Elhangzott, hogy az októbertől elinduló pályázatok keretösszege továbbra is magas, 7-8 milliárd forint keret áll rendelkezésre.

Fontos tudni, hogy olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) is részesülhetnek a pályázati forrásból, akik csak tavaly, tehát 2019-ben kezdték meg munkájukat. A pályázat kiírója: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.