KULTÚRA
#Magyar Kultúra Napja
#nyíregyháza
Imre László: A kultúra a megmaradás egyetlenegy lehetséges módja
​A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Ma Nyíregyházán a Megyeháza Bessenyei nagytermében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat hagyományos ünnepségén Dani Attila tárogatóján többek közt Rákóczi Ferenc imája szólalt meg, majd a nagykállói Meglepetés kórus Kodály szerzeményeket adott elő a csaknem teljesen megtelt díszteremben.

Immáron 12. alkalommal megtartott megemlékezésen Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy Szatmárcsekén a rendszerváltás óta ünneplik közösen a magyar kultúra napján - ekkor adják át a magyar művészeti díjat, a Kölcsey-emlékplakettet, amelyet a Kölcsey Társaság 1995-ben alapított.

Az ünnepségen dr. Imre László Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kölcsey Társaság alelnöke mondott ünnepi beszédet. Az irodalomtörténész beszédében felidézte, hogy a kultúra és a nyelvünk - legyen az akármilyen mostoha körülmény -, észrevétlenül is része az életünknek. Hiszen – hozza fel példának Imre László – még egy elítélt is a börtönbe könyvtárba megy és egy-egy versidézettel üzen szeretteinek.


Imre László beszédében kitért társadalmunk egyik jelentős kihívására, a kivándorlásra. Véleménye, hogy a nemzeti szolidaritás és a múlthoz, kultúrához kötő áldozatvállalás az egyetlen olyan lehetőség, ami visszatartóerővel hathat, illetve hazahívja a külföldre távozókat. Az irodalomtörténész úgy véli, hogy a megmaradás egyetlen egy lehetséges módja a kultúra. „Ma és holnap a magyar nyelvet és kultúrát védeni nem pusztán nemes törekvés, nem pusztán szép feladat, hanem lét megörző kötelesség.” – jelentette ki Imre László.

Az ünnepség második részében „Hozz rá víg esztendőt” - Himnusz képekben című filmet mutatta be a rendező, Kántor István filmrendező.

Az ünnepség végén a Megyeháza előtt Kölcsey Ferenc mellszobránál az ünnepség résztvevői elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.

FrissMédia

A koszorúzás fotó: Csutkai Csaba