AKTUÁLIS
Ilyen, amikor a civilek összefognak – babamentő inkubátor a kisvárdai kórházban
​A Kisvárdai Kórház Barátainak Alapítványa gyűjtési kezdeményezéséhez nagyon sok kisvárdai civil is csatlakozott. Ennek eredményeként ma a kórház karácsonyi rendezvényén átadták azt a csaknem 2 és fél millió forintból vásárolt inkubátort, amely babák életét mentheti meg. Hegyi Henrik, a kórház főigazgatója igazi sikertörténetről beszélt az ünnepségen.

Mosolygó Tibor, a kórház lelkésze két „inkubátoros” szentírás-történetet említett. Az egyik Mózesé, akit a szülei így tudtak megmenteni (Mózes-kosár), a másik Betlehem.

A ma átadott babamentő inkubátorról fontosságáról szólva az atya azt mondta: amikor lemondanak rólunk…, amikor annak nem vagyok fontos, akinek a legfontosabb kéne, hogy legyek, akkor ez arra emlékeztethet - akárcsak otthon, ha a kenyeres kosár az asztalra kerül – hogy az Isten akkor sem mond le rólam. Neki van egy terve, egy álma, amit az én létemmel álmodott meg. Ő nem tud változni. Ő ezt végig szeretné vinni az életemben."

"Bárki bármit mond s bármit gondol rólam, egy kosár kenyérről eszembe juthat, hogy én milyen fontos vagyok, hogy milyen értékes vagyok. Ezt az értéket lesz hivatott menteni ez az inkubátor is, s erre emlékeztethet bennünket a mi életünkben, a mi „Betlehemünkben”, karácsonyunkban."

Hegyi Henrik úgy fogalmazott, hogy ez egy több hónapos történet, sok segítő kézre volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön. Olyanokéra, akik vállalták, hogy az alapítványnak segítenek. Egy este azok az emberek összegyűltek és a bál bevételéből tették lehetővé a babamentő inkubátor beszerzését.

Lengyel Tímea köszönetet mondott azoknak, akik fontosnak tartották a cél támogatását. Mint fogalmazott, „nélkülük most nem állhatnánk itt”. Beszédében egy megtörtént esetet mesélt el. A történet a cselekedeteink következményeire hívta fel a figyelmet. Nem tudható, hogy egy-egy jó szó, egy gesztus milyen befolyással bírhat a jövőre, amire minden tettünk hatással van.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy ez az ünnepség nagyon közel áll hozzá, két okból is: 2010-ben egy beszélgetés során merült fel, hogy Kisvárdán valahogy még nem jelent meg az a jótékonysági réteg, amit jó lenne látni a későbbiekben egy polgári kisvárosban. A mai esemény a legjobb bizonyítéka annak, hogy elindult valami. Ez az első lépések egyike, talán a legfontosabb - ettől lesz a régió és Kisvárda emberibb.

Ádám és Éva

A készülék jelzést adott a portán, amikor a kisbabát belefektették. Az ügyeletes doktornő nyomban odasietett, ő talált rá a csecsemőre, aki a Karácsonyi Dániel nevet kapta – olvasható egy esetről egy lapban.

A babamentő inkubátorban hagyott apróságoknak általában orvosok vagy a nővérek adnak nevet. Kisvárdán ezúttal – amennyiben babát helyeznek el a babamentő inkubátorban – lány esetén az Éva, fiú eseten az Ádám nevet kapja az apróság a keresztségben.

Az ünnepség végén, miután megszentelték, megáldották a babamentő inkubátort, Pintér Béla, Magyarország legismertebb hazai keresztény énekes-zeneszerzője énekelt el egy számot.

Ezt követően adták át az „Év embere díjat” a kórház műszaki igazgatójának, Miklósi Józsefnek. A díjat a tervek szerint évről évre a kórház kollektívája fogja odaítélni, de ebben az évben az elsőről a kórház főigazgatója, Hegyi Henrik döntött. A díjat Hegyi Henrik, a kórház főigazgatója, valamint dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője adta át.

I

Az ünnepség második részében a kórház főigazgatója tájékoztatta a dolgozókat a 2019-es év eredményeiről és a 2020-as év terveiről.

2020-ban lesz 45 éve, hogy átadták a a kórház új épületét, ennek alkalmából a 2020-as év átfogó visszatérítésre ad lehetőséget, olyan találkozókkal, ahol régi kollégák, munkatársak, korábbi vezetők emlékeznek vissza a régmúlt időkre.

- FrissMédia -