KÖZÉRDEKŰ
#hőség
#autóvezetés
Így vezessen a nagy melegben
A hőségben a vezetés – főleg, ha hosszú, monoton útról van szó – igencsak kimeríti az embert. A forróság miatt gyengül az autósok koncentrációképessége, tompul a figyelme, ami egyeseknél rosszullétet, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azt tanácsolja a balesetek elkerülése érdekében, hogy a tartós hőségben fokozott figyelemmel, türelemmel és óvatossággal közlekedjenek!

A szakemberek azt javasolják, hogy ilyenkor, aki nehezen viseli a meleget, lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha úgy érzi vezetés közben, hogy rosszul van, álljon meg, semmi esetre se folytassa az útját! Adja át másnak a vezetést, vagy hívjon segítséget! Ha feltétlenül szükséges elindulnia, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni! Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja! Szellőztessen rendszeresen a járművében, gondoskodjon a friss levegő utánpótlásáról! Legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot! Fontos, hogy ebben az időszakban mindig legyen hűtött üdítőital vagy ásványvíz a járműveikben, és kellő mennyiségű folyadékot fogyasszanak!

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal tárcsázzák a 112-es segélyhívót!