AKTUÁLIS
Így ünnepelték a magyar kultúra napját Kisvárdán
Immáron hatodik éve, hogy a magyar kultúra napján a helyi kultúra őrzőjének Virágh Ferenc-díjat adományoz a város képviselő-testülete. A díj azon magánszemélynek adható, aki huzamosabb időn keresztül kiemelkedő tevékenységet folytatott és kiváló teljesítményt ért el Kisvárda kulturális értékeinek teremtésében, megőrzésében és gazdagításában.

Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere a díjátadást megelőző ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar kultúra igazi tartalma a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink és emberségünk.

„Máig igaz: a nyelv lelkünk lelke, egyéniségünk legfőbb formálója” – emelte ki.

Szavaival élve a kultúra nem csak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. A mai világban az értelmiség alkotó-közvetítő szerepe és felelőssége óriási.

Leleszi Tibor kiemelte, hogy ma köszönettel adózunk mindenkinek, aki ebben a társadalomépítő, közösségszervező és a magyar nemzet egészének szövetségi rendszerét gyógyító, javító szakmai munkában tevékenykedik.

Kisvárda Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntésének értelmében az idén a Virágh Ferenc-díjat dr. Kántorné Sárközi Katalin, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza művelődésszervezője kapta, aki 40 éve van a pályán. Az oklevelet Leleszi Tibor polgármester adta át a kiváló szakembernek.

A magyar kultúra napján tartott ünnepségen fellépett a Szabad a Tánc néptáncegyüttes, Tomócsik Milán és Oszlánszky Patrik néptáncosok, valamint a Kisvárdai Református Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, népi ének, valamint furulya tanszakos növendékei. Kovács Zsuzsanna és Pálinkás Tamás Radnóti Miklós: Bájoló című megzenésített versére mutattak be egy táncos előadást.

- FrissMédia -