AKTUÁLIS
#árvíz
#Felső-Tisza
#Rétközi-tó
#Szabolcsveresmart
#feltöltés
#vízállás
Így töltötték fel tegnap a Rétközi-tavat
Már csaknem 600 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, és további szakaszokon kell védekezni a belvíz miatt is; több mint 10 ezer hektárnyi terület van víz alatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn.

Mint írták, a Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, és ezt tovább növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és lefolyása. A készültség által érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi dolgozók, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszra. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

A belvíz miatt jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon van elrendelve készültség: 19 szakaszon elsőfokú, 15 szakaszon pedig másodfokú. A belvízzel elöntött területek nagysága már a 10 900 hektárt is meghaladja, ebből 5040 hektár vetés, illetve szántó.


Az elsőfokú árvízvédelmi készültség ideje alatt jelenleg (2017.12.19.) a Tisza Záhonynál tetőzik. A magas vízállás pedig lehetővé tette a Rétközi-tó gravitációs módon történő feltöltését. A tegnapi nap folyamán nagyságrendileg 50 centiméterrel sikerült megemelni a szabolcsveresmarti tó vízszintjét, ami nagyjából 2 millió köbméter vizet jelentett 16 óra alatt.

A gravitációs feltöltés előnye, hogy így nem kell szivattyúzni, hogy az állandó téli vízállás megmaradjon az élővilág számára. Ráadásul így a halak tavaszi ívásához is kedvező életfeltételeket tudnak biztosítani.

- Friss Média/DéGé -

fotók és videó: Szabó Sándor