KULTÚRA
Programok
Így őrzik a hagyományt Kisvárdán a Somogyiban
Valamikor réges-régen, úgy negyven éve, Napkoron a fenyves erdőben diákok sokasága csoportokba rendeződve akadálypályákat leküzdve versengett az első helyért. Igen köztük voltam én is. Ma Kisvárdán a Somogyiban - bár passzív résztvevőként-, de újra élhettem az akkori élményeket, miközben örömmel konstatáltam, hogy a diákok bizony élvezik az ízig-vérig katonásdit.

Futottak, másztak, kötélen csüngtek, kipróbálták a gázálarcot, és bizony célba is lőttek, nem is akármilyen fegyverekkel. Mindezt a kisvárdai Honvédsuli lelkes csapatának, no meg a somogyis tanároknak köszönhetően.

Az intézményvezető, Tamásné Dicső Ágnes elmondta, hogy az iskola névadója, Somogyi Rezső gyógyszerész, aki Kisvárda utolsó 48-as honvédje volt tiszteletére hagyományőrző napon vettek részt az iskola gyerkőcei.

A diákok és a tanárok is úgy fogalmaztak, hogy a nap csúcspontja volt a Honvédsuli kadétjainak rendhagyó történelmi bemutatója, amit csapatverseny követett. Persze volt olyan állomás, ahol nem volt elég pusztán a jó fizikai állóképesség, illetve a pontos célzás, hisz' történelmi tudásukról is számot kellett adni a diákoknak. Leányok és fiúk közösen ismerkedtek a fegyverekkel és a pontos célzás rejtelmeivel.

Az, hogy a gyerekek élvezték a programot nem kérdés, s mintegy jutalom gyanánt a nap végén csúcskategóriás lézerfegyverrel is harcolhattak. A hosszúra nyúlt "tornaóra" hatására valószínűleg egy kicsit kevesebbet temetkeznek ma a somogyis diákok a kutyüikbe, hisz' ma találkozhattak, megélhették a valós közösségi, közös élményeket.

A Honvédsuli Egyesület History Challenge programja az Emberi Erőforrások Támogatásával valósulhatott meg.