PUZZLE
Cukiság
#állatkert
#törpe víziló
#született
#Ausztrália
Így mutatkozott be az ausztráliai állatkertben született törpe víziló
Hét évvel ezelőtt született utoljára törpe víziló az ausztráliai Taronga Állatkertben, ahol a gondozók hatalmas örömmel fogadták a kis jövevény érkezését.

A nőstény borjú februárban látta meg a napvilágot, de csak néhány napja mutattatták be a sajtónak, illetve a látogatóknak, az anyja és a személyzet felügyelete mellett. A kis víziló láthatóan jól érzi magát, és a róla készült felvételek tanúsága szerint már ügyesen elsajátította az úszás rejtelmeit is.

A vízilovaknak mindössze két fajuk él a Földön: a nílusi víziló és a törpe víziló, mindkettő Afrikában őshonos. A törpe víziló Nyugat-Afrikában, a Kongó vidékének őserdeiben, mocsaraiban él. Nagyobb termetű rokonához hasonlóan jól tud úszni és merülni, de csak egy-három percet tartózkodik a víz alatt.

A nílusi vízilótól eltérően a törpe víziló csak a párzási időszakban él csoportban, egyébként magányos állat. A nőstény 190-210 napos vemhesség után egy vagy két kicsinyét a szárazföldön hozza világra. Születése után mindjárt föláll, és kéthetesen már tud úszni. A kifejlett állat vízinövényekkel, gyökerekkel, gumókkal, lepotyogott gyümölcsökkel táplálkozik. A törpe víziló hossza eléri a 180-185 centimétert, testsúlya a 180-250 kilogrammot. Az emberen kívül a felnőtt állatnak legfeljebb a leopárd lehet az ellensége. A fajt leginkább élőhelyének elvesztése fenyegeti, de orvvadászok is pusztítják húsáért, és a térségben is zajló fegyveres konfliktusok is csökkentik az állományt, vadon kevesebb mint háromezer példány él.


Törpe víziló született egy ausztrál állatkertben

Törpe víziló született egy ausztrál állatkertben

Törpe víziló született egy ausztrál állatkertben


Forrás: erdekesvilag.hu

-Friss Média-