KULTÚRA
Gasztro
Így lesz tökéletes a húsvéti sonka
Szinte mindenkinek fontos, hogy igazán finom sonka kerüljön az ünnepi asztalra! Íme, egy remek összefoglaló és egy hatalmas segítség ahhoz, hogy hogyan is lesz tökéletes a húsvéti sonka!

Az első és legfontosabb dolog az, hogy az asztalra jó minőségű sonka kerüljön.

A legjobban akkor járunk, ha nem hipermarketben vásárolunk húsvéti sonkának mondott gyors érlelt, gyors pácolt készítményeket, hanem a kistermelőktől, piacon vagy kistermelői boltokban. Ők ugyanis időben elkezdték a különféle sonkák érlelését, mely hagyományosan sóval tartósítást, bükkfán füstölést, majd szárítást jelent.

A lényeg: sose vegyünk gyors pácolt, fóliázott sonkát. Nyugodtan gyanakodhatunk, ha a kínált sonka túl olcsó. A sonka nem lehet olcsóbb, mint a disznóhús!

Különböző sonkafajták közül lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot (esetleg szalonnával), tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük.

Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.

A húsvéti sonka főzése több, fontos lépésből áll.

Előkészítés

Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és a sósságától függően áztassunk. Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl hosszú ideig tartania, és ki is válthatjuk, ha hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet leöntjük.

Főzés

Ha áztattuk a sonkát, a vizet öntsük le róla, majd tiszta, hideg vízben tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük: vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.

Kilónként 35-40 perces főzési idővel kell számolni, alacsony lángon. A sonka fajtájától függően azonban lehetnek eltérések, ezért időnként ellenőrizzük hústűvel a sonkát.

A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk, de csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi a sonkát. Ha kész, a főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd fóliába csomagolva mehet a hűtőbe.

Ha kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról.Mindig a már kihűlt sonkát szeleteljük.

Főzővíz

Még véletlenül se öntsük ki! Megfőzhetünk benne egy kis szárazkolbászt is, és a tojásokat. Ha tojást főzünk benne, azokat ne hűtő hidegen tegyük a vízbe, mert megrepedhetnek.

A sonkaléből le is fagyaszthatunk, és ételek ízesítőjeként elővehetjük a későbbiekben, pl. bableveshez, káposztás ételekhez.

A húsvéti sonka mellé különböző finomságokat tálalhatunk. Ilyen például a házi torma. A natúr torma mellett almás, céklás, mézes, fokhagymás, mustármagos és chilis torma a pikánsabb ízek kedvelőinek: a húsvéti sonka mellé a legfinomabb a házi torma.

A tálalásnál a torma mellett főtt tojást, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát is érdemes a sonka köré rakni.

Természetesen a legfinomabb sonka is csak akkor esik igazán jól, ha finom, friss, illatos és ropogós kenyér kerül mellé az asztalra.

- FrissMédia -

Forrás: Világszám