KULTÚRA
Így lesz a múltból jövő - örökségvédelmi vetélkedő Szabolcsban
Az örökségvédelem a jövőnket is formálja, de a helyi közösségek építésében is elsődleges szerepe van. Éppen ezért immáron második alkalommal rendezik meg Szabolcs községben az örökségvédelmi versenyt, melynek döntőjébe 3 közép- és 4 általános iskola csapata jutott be. A 4 fős csapatok kétórás interaktív vetélkedőn adnak számot tudásukról.

A Felső-Tisza-vidék kulturális örökségének széles körű megismerését szolgáló vetélkedőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Középkori Templomok Útja Egyesület indította útjára a Vidék kincse egyesülettel közösen.

A vetélkedőre immáron második alkalommal hívták meg az általános és középiskolások diákokat a szervezők. Ebben az évben mintegy harminc iskola 120 tanulója versengett az elődöntőben, végül hét csapat jutott tovább a mai döntőbe.


A verseny középpontjában megyénk egyházi, építészeti, művészettörténeti értékei állnak. Kizárólag az itt található, kultúrtörténeti és művészettörténeti szempontból jelentős, főként középkori eredetű templomokra szűkítették a vetélkedő anyagát, amely így 25 örökséghelyszínt foglal magában. A mai megmérettetésre a megye több pontjáról: Nyíregyházáról, Nagykállóból, Tiszaszalkáról, valamint Beregdarócról érkeztek a diákok.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület elnöke lapunknak arról beszélt, hogy reményeik szerint a versenyből hagyomány lesz és évről évre Szabolcs község történelmi helyszínén rendezhetik meg.

A megyei helytörténeti vetélkedő döntőjét Szabolcs község polgármestere, Csegei László nyitotta meg. Az eredményhirdetés előtt a versenyzők egy séta keretében megismerkednek a falu nevezetességeivel - a földvárral, valamint a 11. században román stílusban épült református templommal, amelyet a 14. században gótikus nyíláskeretekkel újjáépítettek.

Az eredményekről külön tudósításban számolunk be a nap folyamán.


- FrissMédia -