NAGYVILÁG
Belföld
Így hűsölnek az állatok a Nyíregyházi Állatparkban
​A Nyíregyházi Állatpark szerencsés helyzetben van, hiszen egy tölgyerdőben található, így az összes kifutóban van árnyékot adó fa, de természetesen az önitatók, és egyes állatoknál a dagonyázóhelyek és medencék is a hűsölni vágyó állatok kényelmét szolgálják.

Az itt élő 5000 állat jó része olyan egzotikus tájakon őshonos, ahol a forróság természetesnek számít, de ők is inkább a reggeli és késő délutáni órákban aktívak. Ezekben a meleg napokban vastagbőrű állataink kedvenc időtöltése a dagonyázás, ami amellett, hogy hűsítő tevékenység, hasznos is, hiszen a bőrükre került sár nem csak az élősködők ellen, de a nap sugarai ellen is védelmet nyújt. Előszeretettel borítja be sárréteggel a testét az indiai és szélesszájú orrszarvú és az afrikai elefánt is. Az ázsiai elefántok pedig minden nap izgatottan várják a zuhanyozást, hiszen a napi rutin része, hogy gondozóik elefántwellnessel kényeztetik őket.


A vizes élőhelyet kedvelő állatok jó része csobban bele a hűsítő habokba, így például a nemrég született kis törpevíziló is bemutatja úszótudományát az ide érkező vendégeknek.A főemlősöket - a gorillákat, orangutánokat, gibbonokat és makiféléket - gyümölcsös jégfagyival kínálják a meleg napokon gondozóik, míg a fóka- és medvefélék jégkockákban fagyasztott halakat kapnak csemegeként.


A sarkvidék lakói vannak talán a leginkább irigylésre méltóbb helyzetben, hiszen a király- és sziklaugró pingvinek nem csak, hogy hűtött, 6 Celsius fokos terekben élnek, de egy jéggép is a kényelmüket szolgálja. A jegesmedvék sem panaszkodnak, hiszen a Jégvilág Interaktív bemutatóban hatalmas külső- és belső tereik vannak, ahol a belső medencés terek légkondicionáltak. Ha pedig a kedves látogatók hűsítő élményre vágynak, a Klíma Kamrában sarkvidéki hangulat várja a park vendégeit.