Tudomány és Technika
Így buktathatod le a kamuprofilokat
A közösségi oldalakon csak úgy nyüzsögnek a kamuprofilok. Bárki, bármikor, bárhol beleszaladhat egybe, vagy akár többe is. Sőt előfordulhat az is, hogy régóta beszélgetsz online egy olyan emberrel, aki a valóságban nem is létezik. Akadnak olyan szituációk is, amikor nem csupán a beszélgetés a cél, hanem az átverés, esetleg az anyagi lehúzás.

Érdemes vigyázni a közösségi médiában azzal, hogy kit jelölsz be vagy kit igazolsz vissza ismerősödnek - figyelmeztet a Világszám Magazin. Arra pedig még érdemesebb figyelni, hogy személyes adatokat, bankszámla-információkat soha ne adj ki idegennek. Az ellenőrzés minden új, leendő ismerős, megkeresés esetében fontos, pontosan azért, hogy ne ess bele egy szélhámos, egy kamuprofil csapdájába és ne érhessen kellemetlen csalódás. Nincs szükség magánnyomozóra, sem óriási számítástechnikai tudásra sem ahhoz, hogy kiderítsd, melyik a kamuprofil. Íme, néhány egyszerű, könnyen, gyorsan alkalmazható tipp.

1. Google képkereső

Könnyen kideríthető, kamu-e az adott profilkép, borítókép vagy megosztott fotó. Rámész a kérdéses képre, jobb egérrel kattintasz egyet, majd rámész ide: képkeresés, ezzel: Google. Ekkor kapsz egy csomó találatot az adott képről és le tudod ellenőrizni, hogy valóban az adott személy van-e rajta, vagy valaki más.

2. Link

Ha rögtön az ismerkedés elején linket kapsz tőle, akkor semmiféleképpen ne kattints rá, mert lehetséges, hogy vírus és magával hoz rengeteg kéretlen tartalmat és üzenetet, hirdetést. Rosszabb esetben akár olyan programot telepít a gépedre, amely lassítja azt, vagy esetleg kémked.

3. Fotó és lájk

Az is furcsa, ha valakinek a borítóképét vagy profilképét, esetleg nyilvános megosztásait nem lájkolja, nem kommenteli senki. A barátok, ismerősök ugyanis nem szokták vélemény nélkül hagyni a közösségi médiában megosztott dolgainkat.

4. Iskolák, munkahelyek, sport

Ha valakivel nemrég ismerkedtél meg az interneten, érdemes résen lenned. A chatelés során bátran érdeklődj a múltjáról, iskoláiról, hol sportol és mit, vagy akár a munkahelyéről is kérdezősködhetsz. Ezekre mind-mind könnyű lesz rákeresned az interneten, hogy megtudd: valóban igazat mond-e az illető vagy csak kamu az egész, ahogy a profilja is. Keress rá például az iskolára a nevével együtt, ki kell dobnia az internetnek az igazságot.

IDE kattintva még további ötleteket olvashatunk a kamuprofilok kiszűréséről.

- FrissMédia -