KULTÚRA
Idén Valentin-napon kezdődött a hóvirágünnep
Úgy tartják, hogy az alcsúti arborétum az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolparkjellegű kertje. Nevezetessége a csodálatos, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező, amely általában február közepétől fogadja a látogatókat. Az egyedülálló látványosság a mediterrán hóvirágok huszonnégy fajtájának köszönhető.

Idén az alcsúti hóvirágünnep éppen a Valentin-napon kezdődött, és valószínűleg 4-5 hétig tart. Indulás előtt érdemes megnézni az arborétum weboldalát, ahol minden friss és fontos információt meg lehet találni.

A különleges kert Budapesttől 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között, a Csaplári erdőben terül el. Minden nap tíztől ötig van nyitva, parkolni a bejárat közelében lehet. Az arborétumban mindenki kedvére bóklászhat, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor előre be kell jelentkeznie a szakvezetésre.

A hóvirág már a hó alatt elkezd növekedni, és akkor sem fagy meg, ha esetleg egy újabb hideghullám késlelteti a tavasz eljövetelét. Talán éppen ezért tartják ezt a növényt a remény szimbólumának. Állítólag a hóvirág adott vigaszt a szépségével a Paradicsomból kiűzött Évának és Ádámnak. A keresztény kultúrában gyakran ábrázolják a virágot Szűz Máriával.

A hóvirág (Galanthus nivalis) neve latinul hófehér tejvirágot jelent, és van, ahol fehér tavaszikának vagy Gergely-napi virágnak nevezik. Magyarországon az őshonos kikeleti hóvirág már közel két évtizede védett, és az egész Európai Unió területén oltalom alatt áll. Egyetlen szál letépéséért 10 ezer forint a büntetés.

- FrissMédia -