KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#Agrárkamara
#egységes kérelem
Idén is segít az agrárkamara az egységes kérelmek elkészítésében
Idén is ingyen segítenek a gazdálkodóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az egységes kérelmek elkészítésében és benyújtásában

Szerdai közleményében a NAK azt javasolja az érintetteknek, hogy egyeztessenek időpontot falugazdászukkal, a gyorsabb ügyintézés érdekében pedig vigyék magukkal őstermelői vagy kamarai kártyájukat. Hozzátették, hogy a közös őstermelői kártyák tulajdonosai csak egyenként, a saját kérelmük ügyében intézkedhetnek, az agrártámogatás igénylőinek pedig személyes ügyintézést javasolnak. Utóbbi esetben a családtagok helyett csak meghatalmazással, a NAK portáljáról letölthető, kitöltött és aláírt MH1 nyilatkozattal lehet eljárni - írták.

A tapasztalatok szerint a NAK falugazdászai eddig az évi 180 ezer egységes kérelem 70 százalékánál működtek közre és csaknem ezermilliárd forint támogatás lehívását segítették. Az idei benyújtási időszak múlt kedden kezdődött, a kérelmeket május 15-ig lehet támogatáscsökkentés nélkül beadni. Támogatás és kifizetés 44 jogcímre kérhető, de többnél változtak az előírások, ezért érdemes a falugazdászokhoz fordulni vagy megtekinteni a NAK honlapján közzétett tájékoztatókat - áll a közleményben.