KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Idén dupla pénz jut tanyafejlesztésre
A tanyafejlesztési program keretösszegén belüli arányokat úgy állapították meg, hogy a tanyagazdaságok és a tanyákon élők több forrást kaphassanak, mint az önkormányzatok, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ő forrásigényük nagyobb - mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: az önkormányzatok a tanyagondnoki szolgálathoz szükséges eszközök vásárlásához 2 millió forint támogatásra pályázhattak, a külterületeken lévő közösségi terek építéséhez pedig legfeljebb 4 millió forintra. Ha egy önkormányzat korábban már kedvezményezett volt, az nem zárta ki, hogy újra pályázzon, hiszen több olyan tanyás térség is lehet a külterületén, amelyet fejleszteni kíván - mutatott rá.

A kormány 2011-ben indította el a tanyafejlesztési programot, amelynek idei keretösszege 2,4 milliárd forint, duplája a tavalyinak. Alapvető érdek, hogy az infrastrukturális fejlesztések megvalósulhassanak, az egész nemzeti tanyaprogram azért indult el, hogy a tanyasi életforma megmaradjon, az ott élők, gazdálkodók élete könnyebb legyen - hangsúlyozta az államtitkár.

- MTI -