NAGYVILÁG
Belföld
#Dr. Kiss Róbert Richard
#belföldi utazás
#osztálykirándulás
#rekordév
#turizmus
Ide utaznak a legtöbben osztálykirándulásra
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró a turizmus eredményeiről beszélt az M1 adásában.

Az első negyedév adatai alapján Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma. Sopron és a Fertő-tó környékén például harminckét százalékos volt a bővülés, de a Balatonnál is elérte a 20 százalékos növekedést a turisztikai ágazat - mondta el Dr. Kiss Róbert Richard az M1 adásában, hozzátéve, hogy nem csak az előző évhez, hanem a 2019-hez képest is nagyon jók a számok, 2024 akár rekordév is lehet. Mindez úgy valósulhat meg, hogy az orosz-ukrán válság és az izraeli helyzet is rányomja a bélyegét a világ turizmusára. .

A vendégszám és a bevételek is növekednek. Ha a vendéglátóipari szektort és a különböző szálláshely szolgáltatókat együtt nézzük, akkor mintegy 600 milliárd forintnyi bevételről beszélhetünk és ez tényleg azt jelzi, hogy valóban nagyon erős az idegenforgalm az első negyedévben - mondta a turisztikai szakújságíró.

Már a mostani időszakban, május végén is erősödés tapasztalható a korábbiakhoz képest és remélhetőleg a nyáron is kitart majd ez a lendület. Egyébként a külföldi vendégek is jönnek és a magyarok körében a belföldi turizmus továbbra is trendi maradt. Budapest esetében az Egyesült Királyságból vannak a legtöbben, de ha egész Magyarországot nézzük, akkor Németországból, Olaszországból, Spanyolországból jön a legtöbb turista és a V4 országokból. A tengerentúli turizmus is erősödik, az Egyesült Államokból fogadunk már viszonylag sok vendéget, de jönnek a kínai vendégek is, hiszen most már 7 járat köti össze Budapestet különböző kínai városokkal.

Az üzleti célú turizmus valamint a városlátogatások esetében is mondhatjuk azt, hogy Budapest már nem csak egy első körös célpont azoknak, akik egy körutazás során Brüsszel, London, Párizs és Bécs mellett Budapestet is felkeresik, hanem most már van olyan, hogy csak Budapestre jönnek egy hétre, vagy akár 10 napra - mondta Kiss Róbert Richard.

Nem tört meg a belföldi turizmus lendülete sem, nagyon sok olyan belföldi úti cél van, ami továbbra is nagyon népszerű. Tokaj, Noszvaj, Nyíregyháza környéke ilyen, és terméeszetesen ott van az örök kedvenc Balacon. Egyre több nemzetközi sikert érnek el a belfölfdi szálláshelyek. Ilyen volt legutóbb a sárvári Spirit Hotel díjesője, ami wellness szálloda kategóriában hozott el több nemzetközi díjat. A Botaniq Hotel és a Párisi Udvar szintén bezsebelt pár elismerést, aminek hatalmas marketing értéke van a külföldi piacon.

Itt az osztálykirándulások időszaka is, több százezer gyerek indul meg az osztályával ilyenkor az ország különböző pontjaira. A turisztikai szakújságíró elmondása szerint a vidéki osztálykirándulások fő célpontja Budapest, de ezen kívül a Balatont és a Velencei-tavat is nagyon szeretik. A Tisza-tó is egyre népszerűbb, a városok közül Sopron az, ami előkelő helyen áll a célpontok közül és Eger környékére is rengeteg osztálykirándulást szerveznek. Visegrád, Szentendre, tehát a Dunakanyar is népszerű, az alföldi területek közül pedig Debrecen a top favorit.

Ha pedig a Kárpát-medencei térben gondolkodunk, akkor most indulnak a Határtalanul utazások. Ahogy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is elmondta: 535.000 diák utazott már a Határtalanul programmal olyan helyekre, ahol magyarok élnek és ez idegenforgalmi szempontból is jelentős eredmény - mondta a turisztikai szakértő az M1 adásában.