NAGYVILÁG
Húsvéti mise alatt robbantottak három templomban Srí Lankán
Legkevesebb 156 ember meghalt, amikor hat merényletet követtek el az istentiszteletek idején vasárnap Srí Lankán. Három templom és három szálloda volt a támadás célpontja. A sebesültek száma több, mint ötszáz.

A hat detonáció helyszíne között volt három szálloda: a Shangri-La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury. A másik három robbantás három templomot ért, Colombo, Negombo és Batticaloa városokban, melyek a Húsvét miatt zsúfolásig voltak emberekkel. A vilagszam.hu információi szerint a Srí Lanka-i titkosszolgálatot és a rendvédelmi szerveket is meglepte a merényletsorozat, nem volt róla előzetes információjuk. Meg nem erősített információink szerint a hat esetnél több is lett volna, de volt, ahol szerencsére végül nem sikerült pokolgépet robbantani.

2009 előtt a kormányerők és a tamil tigrisek közötti konfliktus miatt rendszeresek voltak a harcok a szigetországban, az elmúlt 10 évet azonban béke jellemezte. A tamil tigrisek gerilla szervezetet leverték, a lázadást elfojtották. Fellendült a turizmus, az egzotikus szépségű tájakon nyugodtan fedezhették fel a külföldiek a különböző kulturákat, vallási sokszínűséget.

Dr Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró több alkalommal járt Srí Lankán. Tanulmányutakon és magánutakon barangolta be a 21 millió fős szigetországot, mely a magyar turisták körében kedvelt úticél 2010 óta. Az elmúlt kilenc évben ötszörösére nőtt a hazánkból oda látogató turisták száma, évi 4000 fő keresi fel a szigetországot. A turisták elsősorban a teaültetvényeket, fűszerültetvényeket, elefántparkokat, nemzeti parkokat és a vallási kegyhelyeket látogatják.

A szakértő az M1 adásában elmondta: rövidtávon rendkívüli módon visszavetheti a turizmust a terrortámadások sorozata. Ahhoz, hogy Srí Lanka újra biztonságos úticélnak minősüljön, elengedhetetlenek a kormányzati intézkedések, melyekkel megelőzhetik a hasonló támadásokat és visszaállíthatják a biztonságérzetet az utazók körében.