KULTÚRA
Gasztro
Húsvéti ételek - mi kerül az ünnepi asztalra?
A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe. Sajátos, országonként és néha tájegységenként változó hagyományos ételekkel.

Sonka nélkül nincs húsvét! A sonka olyannyira a húsvét részévé vált, hogy sok helyen papokkal szenteltetik fel a misét követően (a tojásokkal, tormával és az elmaradhatatlan fonott kenyérrel együtt). A disznóvágást követően a sonka legjavát általában félreteszik, és sózott vagy füstölt formában tartósítják húsvétig.

Másik elmaradhatatlan húsvéti étel a tojás! A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak.

A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve vagy reggelik részeként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.

Néhány helyen szoktak bárányt is sütni ilyenkor, ám ez nagyon ritka manapság. Aki mégis kedvet kap hozzá, annak íme egy klassz recept:

Hozzávalók: 800g csontozott borjúláb, 100g szalonnazsír, só, 100g disznózsír vagy növényi zsiradék, 30g paradicsomsűrítmény, 2 evőkanál liszt, 4 teáskanál (20g) vaj

Melegítsd elő a s sütőt 180°C-ra. Alaposan mosd le a húst, majd töröld szárazra. Igény szerint kösd össze egy madzaggal, ha szeretnéd megtartani a formáját. Vágd vékony csíkokra a disznózsírt, majd helyezd a csíkokat hús felületére, egymástól nagyjából egyenlő távolságra. Helyezd a húst egy pecsenyesütőbe és öntsd rá az olvasztott disznózsírt. Süsd úgy 40-60 percig, vagy amíg világosbarnává nem válik, eközben pedig rendszeresen forgasd meg.

Tálalás előtt ne feledd el eltávolítani a madzagot és megvárni, hogy a hús kissé meghűljön. A szószhoz melegítsd fel a paradicsomsűrítményt egy rövid időre, majd szórd meg egy kis liszttel és keverd el benne. Adj hozzá 200ml vizet és forrald fel, végül pedig keverd bele a vajat. Párolt zöldség, krumplipüré vagy valamilyen saláta is kiváló köret lehet .

Húsvét vasárnap a délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés szimbóluma. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket és mindig hazataláljanak.

Húsvéthétfőn sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, de idővel kölnit is kezdtek használni. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.


- FrissMédia -