SPORT
#sportlövészet
#nyíregyháza
#dr. Szabó Tünde
Hungarian Open nemzetközi sportlövész verseny Nyíregyházán
Ezen a hétvégén Nyíregyháza adott otthont a Hungarian Open nemzetközi sportlövész versenynek a Continental Arénában, ahol 20 ország 300 versenyzője tartotta céltáblára a fegyverét. A nyíregyházi verseny előhírnöke a 2018. évi légfegyveres Európa Bajnokságnak, amelyet Magyarországon rendeznek meg.

A Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület felkérésére szombaton légpuska 60 lövéses junior fiú-, illetve felnőtt férfi kategória győzteseinek Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át a díjakat.

A 60 lövéses junior fiú kategóriában az Európa bajnok ezüstérmes Pekler Zalán egy ponttal megelőzve az UTE versenyzőjét Hammerl Somát állhatott a dobogó legfelső fokára. Ebben a versenyszámban 225 ponttal Vas Péter végzett a harmadik helyen. A sportlövő Pekler Zalán augusztusban sikeres junior Európa-bajnokságot zárt 17 évesen. A komáromi versenyző a bakui kontinensviadalon arany-, ezüst- és bronzérmet nyert, ráadásul kvótát szerzett a jövő évi ifjúsági olimpiára. Pekler kiemelte, hogy a nyíregyházi verseny szervezői tökéletes munkát végeztek, így egy jó hangulatú versenynapon van túl.

A következő években komoly feladat hárulhat a 17 éves komáromi versenyzőre, mivel az utánpótlás-korosztályból kiment Péni Istvánt kell pótolnia: „Mindenképpen a példaképemnek tekintem, hiszen rengeteget lehet tőle tanulni. Csapatban korábban három aranyérmet is szereztünk Istókkal, mostantól pedig próbálok a nyomdokaiba lépkedni, de biztosan nem lesz egyszerű, hiszen nagyon magasra tette a lécet” – nyilatkozta nyáron a versenyző.

Felnőtt férfi kategóriában Péni István 251,6 pontos eredményével utasította maga mögé a finn Kurki Juhot. Kapás István ebben a versenyszámban 227, 2 ponttal a harmadik helyen végzett.

Az indiai felnőtt világkupa-döntőn aratott sikere után nem volt nagy meglepetés, hogy Péni a felnőtt sportlövő-világranglista élére állt. Az UTE 20 esztendős versenyzője, ha tehetné, örökre világelső maradna, amiért minden tőle telhetőt megtesz. Most Nyíregyházán bizonyított, ahol új dolgokat próbált ki.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mindig nagy szeretettel jön szülővárosába Nyíregyházára egy-egy sportrendezvényre, hiszen mindig is szívügye volt a sport, és mai napig is az. Az államtitkár kiemelte, hogy a sportlövészet a 16 kiemelt sportág közé tartozik. A kormány kiemelt feladatának tekinti az utánpótlás nevelést, az élsport- és létesítmény fejlesztést. Szabó Tünde köszönetét fejezte ki a Magyar Sportlövők Szövetségnek az áldozatos munkájáért, hisz látható az a fejlesztés, amit a szövetség végez a kormány szándékaival megegyezően.

A hivatalos díjátadó után a Polgármester Nagydíját a Serdülő Országos Bajnokság legeredményesebb nyíregyházi versenyzőinek Dr. Ulrich Attila alpolgármester adta át.


- FrissMédia -