KÉK FÉNY
Hosszú évekre börtönbe mehet a volt NAV-os bűnügyi igazgató
Befejezéshez közeledik egy 2015 februárjában elkövetett bűncselekmény bizonyítási eljárása, a tét több tíz év börtön is lehet. A vád előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete. Ma a vádlottról a pszichológus szakértő megsemmisítő véleményt mondott.

Tulajdonképpen a tárgyalóteremben, élőben tapasztalhattuk meg, amit az eseti szakértő leírt a szakvéleményében. A vádlott meseszövő, nárcisztikus, agresszív személyiségvonásokkal rendelkezik. Extrém magas az agresszív feszültség, amit a vádlott hol mazochista módon elfojt, hol erőszakos cselekedetekben érvényesít - áll a igazságügyi pszichológia szakértői anyagban.

A kirendelt igazságügyi szakértőt, Koncz Ilonát egyébként a vádlott szinte minden fórumon támadta, bepanaszolta, próbálta elérni, hogy az ügyből elfogultsága miatt zárják ki. Ugyan ez volt a helyzet a másik szakértővel is. A vádlott őt végül ki tudta záratni (ekkor rendelték ki Koncz Ilonát), majd a vád tanúként akarta idéztetni, miközben a kizárt szakértő megállapításait több esetben citálta be a védelem a bizonyítási eljárás során.

Nem csoda, hogy a vádlott minden eszközt bevet a szakértők kizárására, hiszen azok egytől egyig a vádhatóság álláspontját támasztják alá. Azonban talán az egyik legerősebb szakértői bizonyíték a vádlott személyiségképét felállító pszichológus eseti szakértő.

A Nyíregyházi Törvényszéken közel három éve, száznál több tárgyalási napon folyó bizonyítási eljárás során számos esetben volt tapasztalható, hogy a vádlott az időt húzza.

A vádlott hajlamos a valóság szubjektív átértékelésre, a kóros hazudozásra (pszeudológia). Valószínűleg többé-kevésbé maga is elhiszi, amit állít - szubjektíven átértékeli a vele történt eseményeket.

Erről egyébként a mai tárgyalási napon is több esetben tanúbizonyságot tett a vádlott, hisz a szakértőt majdhogynem hazugnak bélyegezte, olyan mondatokat tulajdonítva a neki, amik el sem hangzottak. Ennek ellenére a vádlott váltig kitartott az egyértelmű csúsztatás mellett.

A védelem egyébként újabb szakértőket szeretne bevonni az eljárásba - ha ennek a bíró helyt ad, ismét több hónappal kitolhatja az eljárás legalább elsőfokú befejezését.

Neurológus szakértőt szeretne a védelem, azonban az eljárás során nem merült fel, hogy a vádlott amnéziában szenved. A vádlott beszámolt mind a kihallgatásakor, mind a szakértői vizsgálatok során, valamint a bizonyítási kísérlet keretében a történtekről. Olyan amnéziás állapot nem létezik, hogy a "beteg" csak a neki kedvező dolgokra emlékszik, de arra egyáltalán nem, ami rá nézve terhelő.

A sértetti képviselő álláspontja, hogy a vádlott több alkalommal is csúsztatott, illetve nem a valóságnak megfelelően adta elő a történteket, annak érdekében, hogy a sértetett rossz, magát pedig jobb színben tüntesse fel. Több esetben is tetten érhető, hogy beadványában, szóban tett nyilatkozatában olyan kijelentésekre, megállapításokra hivatkozik, melyek el sem hangoztak, vagy a szövegkörnyezetből kerültek kiemelésre. A vádlott manipulatív viselkedése nem csak védekezés során érhető tetten, hanem a pszichológus szakértő véleménye is megállapítja ezen jellemvonását.

Az ügy a tervek szerint iratismertetéssel folytatódik, ami legalább két tárgyalási napot vesz igénybe. Amennyiben a bíróság nem ad helyt az újabb szakértőnek, akkor talán még az ítélkezési szünet előtt ítélet születhet az ügyben első fokon.

- FrissMédia -