NAGYVILÁG
Holokauszt-emléknap: a magyar zsidóságot ért veszteség az egész nemzeté
A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé. A magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége - mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.

Az államtitkár felidézte: hetvennyolc éve szabadították fel Auschwitz-Birkenaut, a nácizmus szimbólumává vált lágert, ahol minden harmadik áldozat magyar volt.

"Magyarország tanult a múltból, a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Itthon és a nagyvilágban is elkötelezetten és következetesen kiáll ezen alapértékek mellett" - hangsúlyozta, rámutatva: ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok, ma Magyarországon "együtt tervezzük a jövőnket."

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb náci haláltábor.

Több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni - írta Ferenc pápa a Twitter-fiókján a holokauszt nemzetközi emléknapján.

A pontifex nevű, nyolc nyelven megjelenő mikroblogon a katolikus egyházfő hozzátette, nem létezhet testvériség a holokauszt borzalmát tápláló gyűlölet és erőszak gyökereinek kiirtása nélkül.

Ferenc pápa ugyanezeket a mondatokat szerdán személyesen is hangoztatta a Vatikánvárosban tartott általános meghallgatáson. Az audienciát követően levelet küldött a magyar származású, Rómában élő holokauszttúlélőnek, Edith Bruck írónőnek, akivel az utóbbi két évben az emlékezés napja alkalmából találkozott.

A nyilvánosságra hozott levélben Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Edith Bruck szenvedése ellenére az élet szépségét, a méltóságot, a testvériséget, a vallások közötti párbeszédet hirdeti.

- MTI -