KULTÚRA
#Mátészalka
#a fény városa
#Magyar Hollywood Tanács
#Tony Curtis
#Adolf Zukor
#zsinagóga
Hollywood Mátészalkán
A "Fény városában" (Magyarországon, sőt egész Európában 1888-ban ebben a városban hoztak létre először elektromos köztéri világítást) minden évben megrendezik a Mátészalkai Fényes Napok fesztivált. A több napos eseménysorozat kiemelt rendezvénye volt idén a Magyar Hollywood Tanács programja a zsinagógában.

Az MHT a kulturális színtérré átalakított gyönyörű épületben "Mátészalkától Las Vegasig címmel tartott izgalmas programot. Tony Curtis - kétszer Golden Globe-ra és egyszer Oscar-díjra jelölt színész szülei Mátészalkán születtek. Szintén van kötődése a városhoz Adolf Zukornak, a Paramount Pictures filmvállalat alapítójának, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozójának. Ő 1881 és 85 között itt tanult.

Hanusi Péter polgármester és Bokor Balázs
Hanusi Péter polgármester és Bokor Balázs


Nemrég Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács alapítója és elnöke vezetésével mátészalkai delegáció járt Kaliforniában. A kiutazók közt volt Hanusi Péter polgármester és Cservenyák László, a Szatmári múzeum igazgatója.


Cservenyák László
Cservenyák László


Útjukon találkoztak Jill Curtis-szel,Tony Curtis özvegyével is, aki személyes tárgyakat, férje egy motorosdzsekijét és több festményét ajánlotta fel a terv szerint jövőre megnyíló múzeum számára. A város nagyszabású kulturális projekt keretében Tony Curtis múzeum-kávéházat nyit. A sétálóutca másik végén Adolf Zukor Filmtörténeti múzeum és filmszínház nyílik. Jill Curtis - aki tervezi, hogy eljön a megnyitóra - videóüzenetben köszöntötte az MHT rendezvényének résztvevőit.

Bakos Bernadett Tony Curtis-ről készült rajzával
Bakos Bernadett Tony Curtisről készült rajzával


Az esten Bokor Balázs beszélt Tony Curtisről majd egy zártkörű vetítésen a jelenlévők először láthatták az Adolf Zukorról szóló, "25 dollár" című, 15 perces filmet. A sajátos szemszögből felvett film alkotói közül Jimy J. Hollywood rendező, Borbás Edina forgatókönyvíró, Gál Kornélia gyártásvezető és Tihanyi Katalin vágó jelen voltak az eseményen.

A 25 dollár stábjának tagjai
A 25 dollár stábjának tagjai


Az est folyamán Bokor Balázs további vendégei voltak Szipál Péter fotográfus, aki sokáig Hollywoodban élt és Matsik György, az Amerikai Magyar Napló tulajdonos-főszerkesztője.

Matsik György, Bokor Balázs és Szipál Péter
Matsik György, Bokor Balázs és Szipál Péter

A jó hangulatú érdekes program után a vendégek részt vettek az esti fáklyás felvonuláson és megcsodálták a tűzijátékot.