PUZZLE
Életmód
Hol és hogyan nyaralunk az idén?
Legutóbb Horvátország és Görögország enyhített a világjárvány miatt elrendelt szigoron. Várják a nyári szezonban a turistákat, köztük bennünket is. Merre indulunk el az idén és mire számíthatunk? Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót a TV2 Mokka című műsorában kérdezték erről.

A járvány okán elrendelt szabályozás az elmúlt két évben tapasztaltnál lazább lesz ezen a nyáron, de a világ minden részén még nem oldottak fel minden korlátozást - hallhattuk. Európában mindazonáltal jóval egyszerűbb most az utazás, mint mondjuk Ázsiában.

Olaszországban, Ausztriában és néhány más helyen hivatalosan még szükséges az oltási igazolás, de valójában nem igen kérik el. Viszont jó, ha nálunk van, akárcsak a maszk. Tavaly azt is láthattuk, hogy akár vissza is lehet vezetni a szigort, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja. A helyzet tehát még mindig képlékeny, nem árt tájékozódni közvetlenül az utazás előtt. Annál is inkább, mert van, ahol speciális biztosításokat követelnek meg az utazóktól - mondja Kiss Róbert Richard.

Mind a kül-, mind a belföldi foglalások száma nagyon pörög. Ami az árakat illeti, mindenhol megugrottak a Covid előtti időkhöz képest, már a szállásoké is. A Covid-helyzet visszahozta az utazási irodák iránti bizalmat, váratlan események idején a szervezett út nagyobb biztonságot nyújt - tudtuk meg. Újra indulnak a charterjáratok Törökországba, a görög szigetekre, de népszerű marad a fapados járat - Airbnb kombó is.

A belföldi turizmus az elmúlt években kifejezetten trendivé vált, aki megteheti, útra kel kikapcsolódni, erőt gyűjteni a dolgos mindennapokhoz. A világlátásunk is megváltozik, már akkor is, ha csak a szomszéd településre megyünk el, mert látjuk, hogyan élnek ott az emberek, mik vannak - véli a turisztikai szakember. Aki szerint belföldön nagyon sokat fogunk utazni, négy-öt napos autós túrákra el-elmegyünk. De az utazási irodáknál is olyan szinten telnek meg a helyek, hogy van már olyan úti cél, ahova nem lehet feljutni a chartergépre. Örülni fogunk ezen a nyáron, hogy kiszabadultunk végre a Covid szorításából.

- FrissMédia -