PUZZLE
Életmód
#fiatalság titka
#Koós János
#Szűcs Judit
Hogyan maradhatunk tovább fiatalok?
Bár az emberi a gének 120 évet szavatolnak számunkra, életünk ennél mégis jóval rövidebb. Hazánkban a férfiak várhatóan mindössze 72 évig élnek, a nők Ariadné fonala pedig átlagosan 79 éves korukban szakad el. A közelmúltban orvosokból, pszichológusokból és dietetikusokból álló nemzetközi kutatócsoport kidolgozta azt a „tízparancsolatot”, amely nem csupán hosszabbá, de kellemesebbé is teszi földi pályafutásunkat, persze csak ha megfogadjuk őket.

Az 1. parancsolat:

Ne habzsoljon! A szokásos 2500 kalória helyett lakjon jól 1500-zal. Ezzel leveszi sejtjeiről a terhet és elősegíti az aktivitásukat. A sejtjei gyorsabban újulnak meg és a szervezete kevésbé lesz fogékony a betegségekre. Igyekezzen kiegyensúlyozottan étkezni, se sokat, se keveset.

A 2. parancsolat:

A menü egyezzen meg az életkorával! A 30-as nőknél később jelennek meg a ráncok, ha gyakran esznek májat és mogyorót. Akik negyven felett járnak, azoknak a béta karotin használ. Ötven felett szükséges a kalcium, amely formában tartja a csontokat, illetve a magnéziumra, amely a szívműködést normalizálja. A férfiaknak negyven fölött szelénre van szükségük, amely például a belsőségekben és a kókuszban található meg. A szelén a stressz oldására alkalmas. Ötven felett pedig amennyiben sok halat eszik, ezzel megvédi a szívét és az érrendszerét.

A 3. parancsolat:

Olyan világban élünk, amely rengeteg mérget halmozott fel: tartósítószereket, ételfestékeket, egyéb kemikáliákat, gyors kajákat, félkész ételeket, egyebeket. Ezekről le kellene mondanunk, vagy legalább mérsékelni a fogyasztásukat.

A 4. parancsolat:

Igyekezzen megtalálni az önnek megfelelő munkát! A munka fiatalít, tartják a franciák. Aki nem dolgozik, öt évvel néz ki öregebbnek a koránál. A szociológusok szerint néhány szakma segít megőrizni a fiatalságot. Ezek közé tartozik a képzőművészeti, a papi, a karmesteri és a filozófusi hivatás.

Az 5. parancsolat:

Találja meg élete párját! A szerelem és az érzékiség a legjobb szer az öregedés ellen. Ha legalább hetente kétszer szeretkezik, máris tizennégy évvel néz ki fiatalabbnak. Szex közben a szervezet endorfin hormont termel, amelyet boldogsághormonnak is neveznek. Az endorfin pedig erősíti az immunrendszerünket.

Az 6. parancsolat:

Legyen mindig önálló látásmódja! Az öntudatos ember ritkábban zuhan depresszióba és kevésbé nyomják el, mint azokat, akik csak az árral úsznak.

A 7. parancsolat:

Mozogjon! Már a napi nyolcpercnyi sportolás is meghosszabbítja az életét. Mozgás közben jótékony növekedési hormonok szabadulnak fel, amelyeknek kiválasztása egyébként harminc év fölött erősen lecsökken.

A 8. parancsolat:

Aludjon hűvös szobában! Bizonyított tény, hogy aki 17-18 fokban alszik, az tovább marad fiatal. A magyarázata ennek az, hogy az anyagcsere, illetve az életkori sajátosságok megjelenése a környezet hőmérsékletétől is függ.

A 9. parancsolat:

Időről időre kényeztesse magát! Néha minden tanáccsal ellentétben, amelyek az egészségre vonatkoznak, kedveskedjen önmagának valami finomsággal. Amennyiben önnek megtetszett egy új nyakkendő, vagy ruha, nem kell feltétlenül a takarékosságra gondolnia.

A 10. parancsolat.

Nem érdemes a dühöt mindig magába fojtania. Aki minduntalan saját magát hibáztatja ahelyett, hogy elmesélné mi szomorította el, vagy időnként eszmét cserélne, vagy akár vitába is szállna környezetével, az kiszolgáltatottabb a betegségeknek, többek között a rosszindulatú daganatoknak. A nemzetközi felmérések szerint a rákban szenvedők 64%-a mindig magába fojtja a dühét.

A 11. parancsolat:

Eddze az agyát! Időnként fejtsen keresztrejtvényt, játsszon gondolkodást fejlesztő társasjátékokat, tanuljon idegen nyelveket. Számoljon fejben, ne csak számológéppel. Ha munkára kényszeríti az agyát, lelassítja a korral járó szellemi leépülést, miközben serkenti a szívműködését, a vérkeringését és az anyagcseréjét.

A felsorolt „tizenegyparancsolat” közül Koós János többet is betart, de van sajátos trükkje is.

– Kétségtelen, hogy a gének lényegesek, de sokat számít az életvitel. Fontos például, hogy az ember ne zabáljon! Én soha nem szedek másodszor, ezzel magyarázható, hogy 45 éve 90 kiló vagyok. Mióta az eszemet tudom „a zene és a humor éltet” jelmondat vezérel. Ha a humor meghalna, öt perc múlva én is – szoktam mondani. Gyermekkoromban a szüleim ugyan azt szerették volna, ha futballista leszek, de nekem a klasszikus zene volt a mindenem és annak dacára, hogy a könnyűzene mellett kötöttem ki, ma is egy párthoz vagyok hű, amelynek elnöke Bach, frakcióvezetője Beethoven, tagjai között szerepel Mozart, Puccini, Csajkovszkij és természetesen a szóvivője Rejtő Jenő teszi hozzá cinkos mosollyal a „vándorcigány szívű” énekes.

A legfontosabb, ami az embert fiatalon tartja, az a szerelem – vallja Szűcs Judith.

– Az életre mindig optimistán, humorral és hittel kell tekintenünk. Természetesen szeretet nélkül sem lehet kiegyensúlyozottan, vagyis egészségesen élni. Nagyon fontos saját magunk, illetve környeztünk elfogadása és a megbocsátás. Én mielőtt elalszom, mindenkinek megbocsátok, mert csak ilyen lelkiállapotban lehet rendesen pihenni. Fontosak a célok is, amelyek frissen tartanak, és amikor elérem azokat, sikerélményben van részem, boldogság érzése tölt el. Tudni kell egyensúlyban tartanunk a testünket, a szellemünket és a lelkünket. Ehhez pedig derűlátásra van szükségünk – tanácsolja a Diszkókirálynő.

- FrissMédia -