Tudomány és Technika
Hogyan előzhető meg a demencia?
A legújabb kutatások szerint a demens esetek negyven százaléka megelőzhető vagy késleltethető 12 kockázati tényező kiküszöbölésével.

A demencia megelőzésének, kezelésének és a betegek ápolásának témájával foglalkozó Lancet Bizottság frissítette és kiegészítette a témában készített jelentését, amelyet az Alzheimer-szervezetek nemzetközi konferenciáján mutattak be a héten.

A kockázati tényezők eddigi listáját három új tényezővel egészítették ki, melyek együtt az esetek hat százalékával hozhatók összefüggésbe: becslések szerint az esetek három százaléka köthető (45-65 éves kor között történt) fejsérüléshez, egy százalékuk rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztáshoz és két százalékuk légszennyezettséghez – írja a MedicalXpress.com.

A többi faktor az összes demenciás eset 34 százalékával köthető össze. A demens pácienseknél legnagyobb arányban megfigyelt kockázati tényező az alacsony iskolai képzettség fiatal korban (7 százalék), a halláskárosodás középkorban (8 százalék) és a dohányzás idősebb korban (5 százalék).

A világ 28 vezető demenciaszakértője 2017-ben azonosította az első kilenc kockázati tényezőt, ezt a listát frissítették újabb kutatások alapján.

Az új jelentés felszólítja az egyes országokat és az egyéneket is, hogy legyenek tudatosak a demencia megelőzésében, valamint irányelveket dolgoz ki és javaslatokat tesz az életmód megváltoztatására ennek érdekében.

Világszerte mintegy ötvenmillió ember él demenciával, ez a szám 2050-re várhatóan 152 millióra emelkedik.

A növekedés elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban várható, ahol a demens betegek mintegy kétharmada él.

A demencia hatással van az egyén és családja életére és a gazdaságra is, a betegség éves költsége becslések szerint globális szinten egybillió dollár.

Egyes országokban ugyanakkor csökkent a demenciával élő idős emberek száma, ez valószínűleg az oktatás, a táplálkozás, az egészségügyi ellátás javulásának és az életmódbeli változtatásoknak köszönhető.

- MTI -