KÖZÉRDEKŰ
#Téli gumiabroncs
Hogy mindenki hazaérjen
Mint írtuk tegnap, lesett az első hó, a legtöbb helyen átmenetileg alakult ki hólepel, míg a nyugati területeken és 300 méter felett helyenként további 1-3 cm hó esett.. Az éjszaka második felében délnyugat felől újabb, intenzívebb csapadékzóna érte el az országot, melynek a halmazállapota jórészt eső. Legtovább a nyugati tájakon maradhat szilárd a csapadék halmazállapota.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága arra figyelmezteti az autósokat, hogy aki még nem tette, cseréje le gumiabroncsait. A téli gumik ugyanis jobb tapadást biztosítanak, és rövidebb fékutat eredményeznek, így a balesetek könnyebben megelőzhetők.

Hidegben a nyári gumik megkeményednek, nem tapadnak, a száraz felületeken is csúsznak. Így jelentősen megnő a féktávolság, ezért télen igen veszélyesek lehetnek. A téli abroncsok anyaga más, továbbá speciális mintázatuk van és ezek együttesen biztosítják a jobb tapadást. A gyártásnál alkalmazott adalékanyagoknak köszönhetően a téli gumiabroncsok a nagy hidegben is megőrzik eredeti rugalmasságukat és tapadóképességüket, ezért téli gumikkal közlekedve a fékút is rövidebb.

Fotó: FrissMédia/archívum