KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#mezőgazdaság
#Agrárkamara
#biztonság
Hogy lehet biztonságosan dolgozni terepen?
A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya 2017-ben kétéves országos kampányt indított „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a munkavédelmi szempontból veszélyes mezőgazdaságra és növelje az ágazatban tevékenykedő munkáltatók, munkavállalók, szakemberek és a lakosság ismereteit.

A kampány csatlakozott partnereként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az elmúlt év őszén „Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel, munkavédelmi témájú tájékoztató rendezvénysorozatot indított, egy munkavédelmi szakember, az E.ON energiaszolgáltató és a járási hivatalok közreműködésével.

Ennek keretében a Nemzetgazdasági Agrárgazdasági Kamara felkérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályát, hogy működjön közre a kamara rendezvénysorozatában. A felkérésnek örömmel eleget téve 2018. március 6.-án Apagyon az Aranykalász Rendezvényházban Dr. Szabó Erika a Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály osztályvezetője tartott előadást „Biztonságos munkavégzés a mezőgazdaságban” címmel.

Az előadás kitért az elmúlt években a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágra vonatkozó munkavédelmi ellenőrzés tapasztalataira, mind országos, mind megyei viszonylatban, az ágazatban történt halálos munkabalesetekre, hangsúlyozva ezek megelőzésének fontosságát és az ágazatban tevékenykedő munkáltatók, munkavállalók, munkavédelmi szakemberek feladatait a munkabalesetek elkerülése érdekében.

A rendezvényen előadást tartott még egy munkavédelmi szakember, aki az ágazatra vonatkozó munkavédelmi oktatásról beszélt, kiemelve annak fontosságát.

Sor került továbbá egy a mezőgazdasági ágazatra vonatkozó munkavédelmi oktatási tematikának is a megjelentek rendelkezésére bocsátására.

Ezt követően az EO.N energiaszolgáltató szakembere az előadásában arról beszélt, hogyan kerülhetők el a munkabalesetek az elektromos hálózatok közelében végzett munkák során.

A rendezvényt nagy érdeklődéssel fogadták az ágazatban tevékenykedő szép számban megjelent vállalkozók, őstermelők, cégek vezetői és munkavédelmi szakembereik. A résztvevők az elhangzott információkat hasznosnak tartották több jelzés is érkezett arra vonatkozóan, hogy szeretnének hasonló rendezvényeket a megyében, ebben a témában.