AKTUÁLIS
Hogy alakul az ingatlanpiac Kisvárdán és a megyében?
Korábban beszámoltunk arról, mire is elég huszonöt millió forint, ami a kisvárdai és egyéb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések ingatlanjait illeti. Jelen elemzésben, melyben a 2020. novemberi adatokat vettük alapul, a szabolcsi települések mellett a környező megyék városaiban is górcső alá vettük az eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméter árainak alakulását.

Eltérő mértékű és irányú változás az egyes településeken

Összesen 7 szabolcsi települést vizsgáltunk meg – Kisvárda, Mátészalka, Tiszavasvári Újfehértó, Nyírbátor és Nagykálló mellett a megyeszékhely árváltozásait követtük nyomon a családi házak piacán. 2020 januárjához képest a legnagyobb arányban az újfehértói házak átlagos négyzetméter árai változtak. Itt ugyanis csaknem 41,5%-os drágulás volt tapasztalható. Míg az év elején átlagosan 147 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért, addig novemberben már 209 ezer Ft/m 2 -es árral kellett számolnia annak, aki a nyírségi városban szeretett volna ingatlanhoz jutni.

Nyíregyházán 10,5, míg Nagykállón 12%-kal lettek átlagosan drágábbak az eladásra kínált családi házak. Ez a megyeszékhely esetében négyzetméterenként 28,5 ezer forinttal, míg az utóbbi város ingatlanjai kapcsán 20 ezer forinttal magasabb átlagos kínálati árat jelent. Így a nyíregyházi családi házak átlagos négyzetméterára közel 300 ezer forintra tehető, az Ingatlannet.hu novemberi adatai alapján.

Van, ahol csökkentek az árak

Több vizsgált településen azonban alacsonyabbak az átlagárak, mint januárban. Mátészalkán és Tiszavasváriban ugyanis több mint 15%-kal lettek olcsóbbak az eladó családi házak. A két említett város árszínvonala ugyanakkor igencsak eltérő: míg előbbi esetben körülbelül 131 ezer forintot kell fizetni átlagosan egy négyzetméterért, addig az utóbbi településen már 78 ezer Ft/m 2 -es áron hozzá lehet jutni egy családi házhoz.

A hét megfigyelt város közül a januári adatokhoz viszonyítva a kisvárdai családi házak esetében történt a legkisebb arányú árváltozás. Csupán 1,9%-kal kerültek novemberben kevesebbe az eladó ingatlanok, mint az év elején. A Nyírség és a Rétköz határán fekvő településen az egész év során a 168 és 209 ezer Ft/m 2 közötti kínálati árszínvonal jellemezte az ingatlanokat.

Milyen változások történtek 2017 novembere óta?

A tárgyalt települések vonatkozásában megállapíthatjuk, hogy valamivel hosszabb – 3 éves – időtávon szintén Újfehértón találhatjuk a legnagyobb mértékű árszínvonal-alakulást. 2017 novembere óta ugyanis itt több mint duplájára nőttek a használt házak kínálati árai, az átlagos négyzetméterárak tanúsága szerint.

Szintén jelentős mértékben, 73%-kal drágultak az ezen típusú ingatlanok Nagykállón, illetve Kisvárdán is másfélszeresét kellett fizetni 2020 novemberében a 3 évvel azelőtt tapasztalható árnak.

Újabb kistelepüléseken érhető el a falusi CSOK

Ami a kisebb településeket illeti, a 2020. december végén életbe lépett változások értelmében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öt újabb községben vehető igénybe a falusi CSOK, így az már összesen 211, a megyében található kistelepülésen elérhető.

Természetesen ez, a korábbiakhoz hasonlóan hatással bírhat az átlagos árakra az eladásra kínált családi házak körében.

Mennyire drága Nyíregyháza a többi megyeszékhelyhez képest?

A novemberi adatok alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye országosan a “középmezőnyben” helyezkedik el, ami az eladó használt családi házak árszínvonalát illeti. Közel 300 ezer forintos átlagos négyzetméterárával Nyíregyháza a kilencedik legdrágább (vagy ha úgy tetszik, a tizedik legdrágább) vidéki megyeszékhely.

Budapest mögött 430 ezer Ft/m 2 -es átlagárával Veszprém foglalja el az előkelő második helyet, a legolcsóbban pedig Salgótarjánban, 131 ezer Ft/m 2 -es átlagos áron lehet ilyen típusú ingatlanhoz jutni. Láthatjuk, hogy az egyes megyeszékhelyek átlagos árai között (ha a fővárosi árakat is figyelembe vesszük) tehát akár több mint négyszeres is lehet a különbség.

- ingatlannet.hu -