AKTUÁLIS
Hinne kell a csodákban, elfogadom amilyennek a jó isten teremtett
Kisvárdáról érkezett és ő az idei balatonfüredi Anna-bál királynője. Érdekli a szépségipar, de az ELTE most mindennél fontosabb számára, hiszen mesterszakon tanul. A 23 éves Purgel Rékával beszélgettünk, természetességről, küldetésről, hagyományról és a szexi kisugárzásról.

ELTE vagy szépségverseny?

A tudományos életben, művészetszervezéssel foglalkozva képzelem el a jövőmet, a szépségipar csak hobbi. Tudja kicsit alacsony vagyok a klasszikus modellkedéshez. Viszont természetes szépségnek tartanak, így kapok meghívásokat. Legutóbb például esküvői ruhákat viselhettem egy budapesti divatbemutatón.

Alacsony? Mit tartanak a szakmában kevésnek, 170 centi alatt van?

Igen, 165 centi vagyok.

23 évesen tudott nyerni, az Anna-bál történetében gyakran tizenévesek lesznek királynők, önt most miért választották meg? Mivel tudta megfogni a zsűrit?

A bál lényege a szórakozás, kulturált formában. Ez egy majdnem 200 éves esemény, amely nem csupán szépségverseny, hanem társadalmi üzenete is van. Szép dolog a tizenéves lányok győzelme, örök élmény lehet nekik, mint elsőbálozók, de most úgy érzem a természetességet díjazták. Azt hiszen én ezen kívül a beszélgetésen mondottakkal is megnyertem a zsűrit.

Könnyű egy mesterszakos egyetemistának?

Először is nem hittem, hogy egyáltalán kiszólítanak, de megtörtént. Ügyeltem arra, hogy mindenkihez tisztelettel szóljak. Magamban örültem, hogy Kisvárdát is képviselhetem, tehát közben sokat gondoltam városomra is. Azt tudni kell rólam, hogy néprajzszakon tettem le az egyetemi alapképzést történelem minorral és a dolgozatomat az Anna-bálblról írtam, mint néprajzszakos hallgató.

Tehát nem a világbékéről mondott üreskés mondatokat, hanem valós tudást sugárzott?

Jó, ha valaki többet tud arról, hogy hol van, felméri az esemény jelentőségét. Sokat foglalkoztam a bállal, így különleges élmény volt ott lenni. Apukám is mondta, hogy szinte lebegtem a bálon, érezte, nagyon otthon érzem magam.

Ráadásul az Anna-bál nem klasszikus szépségverseny, ha jól gondolom?

Amikor a dolgozatomat írtam rengeteg interjút készítettem korábbi résztvevőkkel. Kiderült, hogy ezen a megmérettetésen valóban kíváncsiak a személyiségre is, nagyon sok szép idősebb hölgy is lett már bálkirálynő. Ez egy konzervatív a verseny, ahol a kisugárzás és a báj a lényeges.

Farmer vagy báli ruha? Ezért kérdem, mert bár korom alapján lányom lehetne, de utcai ruhában szexibbnek tűnik!

Elfogadom magamat olyannak amilyennek a jó isten teremtett. Tudom,hogy nincs szabályos arcom, smink nélkül talán jobban is érzem magam, de érdekes volt látni, ahogy picit szépítettek, átváltoztattak a bálra készülve. A reformkori hangulat azonban magával ragadott, jól éreztem magam a báli ruhában is.

Hogyan teli a következő egy éve, mint királynő?

Jelezték, hogy sok, főleg füredi protokolleseményre számítsak. Azonban bízom benne, hogy itthon, Kisvárdán is megmutathatom magam. Még titok, de hamarosan lesz egy érdekes "fellépésem" a városunkban.

Mit kap a bálkirálnyő?

Hagyományosan egy gyönyörű herendi porcelánvázát. Egy aranyalmát, amely ezüstből van, ez 1959 óta jár. Kaptam még egy gyémántot, amelyből az ajándékozó cég készít nekem ékszert. Valamint más kisebb ajándékokat is kaptunk.

Játszunk el a gondolattal, unokája meglátja a fotóját a falon, mint mind majd neki, mi történt 2019-ben?

Azt, hogy higgyen a csodákban mert azok valóra válhatnak. Szeretném ezt az élményt átadni másnak is, ezért amint 16 éves lesz az unokahúgom, elhozom a bálba. Hogy velem addig mi lesz? Civilben ugye még egyetemista vagyok, de tudok zongorázni és a képzőművészet is érdekel, talán ezt választom majd. Addig pedig remélem vár még rám néhány szépségipari megkeresés is. A következő 5 évben szerintem nem fogok unatkozni.